România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea, de la locul 6 la locul 17, în câteva săptămâni

România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea, de la locul 6 la locul 17, în câteva săptămâni
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România a coborât rapid în clasamentul global privind vaccinarea, de la locul 6 în 23 februarie la locul 17 în prezent în privința administrării schemei complete, cu două doze, raportat la populație.

România a coborât pe locul 17

După mai puțin de trei săptămâni, România a coborât pe locul 17 la acest indicator, cu o rată de acoperire vaccinală de 3,4% din populația eligibilă, potrivit datelor agregate deNew York Times.

Și asta în condițiile în care peste 630.000 de doze sunt ținute pe stoc, iar din cele 1.137 de centre de vaccinare planificate sunt funcționale doar 678.

Dintre țările Uniunii Europene, acum România este depășită de Malta, Polonia, Danemarca, Slovacia și Grecia. Ungaria și Estonia sunt la egalitate cu România în privința procentului persoanelor vaccinate cu a doua doză, însă au rate mai bune la vaccinarea cu prima doză.

Zece vaccinuri diferite sunt administrate în întreaga lume, potrivit Our World in Data. Vaccinul Pfizer-BioNTech, care s-a dovedit a fi 95% eficient în reducerea infecțiilor cu coronavirus, este utilizat în prezent în 71 de țări. Mai multe țări au aprobat vaccinuri, dar încă nu au început administrarea.

Majoritatea vaccinurilor utilizate în prezent necesită două doze pentru ca un pacient să fie complet vaccinat. Recent, Food and Drug Administration a autorizat un vaccin unic de către gigantul farmaceutic Johnson & Johnson pentru utilizare de urgență în Statele Unite.

Luni, 15 martie se deschide lista de așteptare pentru etapa 3 de vaccinare anti-Covid-19

Luni, 15 martie, se deschide lista de așteptare pentru etapa 3 a campaniei de vaccinare anti-Covid-19, vaccinarea urmând să debuteze în luna aprilie.

Lista de așteptare în platforma de programări pentru vaccinarea anti-COVID va funcționa din 15 martie, iar programarea efectivă la vaccinse va facedirect din listă.

Lista de așteptare va fi disponibilă pe platforma de vaccinare anti-COVID-19, iar prin operaţionalizarea listei de aşteptare, fiecare persoană va avea posibilitatea să opteze pentru un centru de vaccinare, va putea vizualiza câte persoane se află în faţă şi astfel se va putea estima şi momentul la care ar putea fi vaccinate.

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, a afirmat că după 15 martie se vor putea programa și persoanele din etapa 3, respectiv populația generală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`