România a ajuns la cea mai mică natalitate din ultimii 90 de ani. Națiunile care se află în risc de dispariție

Publicat: 23 10. 2024, 10:00
Foto: Pixabay

România se confruntă cu o natalitate scăzută din cauza tinerilor care amână tot mai mult întemeierea unei familii.

Problema infertilității, tot mai des întâlnită

Circa unul din șase cupluri din România are probleme în conceperea unui copil și doar unul din cinci cupluri din țară își dorește un copil. Dar, și problema infertilității este tot mai des întâlnită. Procedurile de fertilizarea in vitro continuă, dar medicii avertizează că eforturile depuse până acum nu sunt suficiente. Anul trecut, 156.000 de copiii s-au născut în România, confrom Gândul.

„Natalitatea a scăzut la 7 născuți vii la mia de locuitori în 2023, rata de fertilitate a scăzut la 30 de născuți vii la mia de femei de vârstă fertilă (15-49 de ani). Din ce în ce mai mulți nu își doresc doi copii, își doresc un copil”, a declarat dr. Eugenia Bratu, medic primar sănătate publică la Institutul Național de Sănătate Publică.

Ministerul Familiei a transmis că Programul național de fertilizare in vitro va continua și anul viitor, bugetul pregătit fiind de 15.000 de lei pentru maxim 10.000 de cazuri. Asta este singura salvare pentru tinerele care se confruntă cu probleme de fertilizarea, dar aceste procedure sunt foarte costisitoare.

„Ar trebui ca toată procedura să fie inclusă. Inclusiv dacă beneficiezi de aceste vouchere de 3 mii de euro, procedurile pot ajunge și până la 7-10 mii de euro, sumă care pentru unii oameni este imposibil de atins”, a spus un beneficiar al programului.

Populațiile care ar putea dispărea

Dar, problema natalității este întâlnită în mai multe țări. România ar urma să atingă finalul reproducerii în jurul anului 3200, iar oamenii din țări precum Austria, Singapore sau Portugalia vor dispărea înaintea românilor.

România are o populație de 19.051,562 de locuitori, iar în 2060 ar urma să ajungă la 17.308.00 pentru ca în 2100 să fie de 8 milioane de locuitori. Rata mortalității din România a depășit-o pe cea din Ucraina și Rusia, în august 2022, având în vedere că cele două țări se află în război.