Grupul de Comunicare Strategică a raportat, vineri, 8.062 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirusdepistate la nivel național, bilanț care plasează oficial România peste pragul psihologic de 500.000 de îmbolnăviri confirmate pe teritoriul său de la izbucnirea pandemiei. Învăluită de o mare de necunoscute la momentul apariției sale, criza COVID-19a condus la situații extrem de complicate pe tot mapamondul, a curmat vieți, a expus slăbiciunile sistemelor sanitare din întreaga lume șiaproape a monopolizat agenda publică, generând totodată restricții fără precedent pe timp de pace și altfel greu de conceput cu doar un an în urmă– privind partea plină a paharului, aceeași criză sanitară a îndemnat și la inovare, și la un spirit de solidaritate pe măsură.
Este greu de spus cu precizie când a izbucnit pandemia, însă ce știm cu siguranță este că în 31 decembrie 2019 autoritățile locale din Wuhan, China, confirmau că sectorul sanitar are în grijă câteva zeci de îmbolnăviri. La câteva zile distanță, cercetătorii chinezi anunțau că a fost identificat un nou virus, care infectase deja zeci de persoane din Asia. La acea vreme, nu exista încă nicio dovadă că virusul este răspândit de oameni, iar oficialii sanitari locali anunțau că monitorizează situația pentru a preveni agravarea situației, potrivit New York Times.
În 11 ianuarie 2020, presa chineză de stat raporta – într-o adevărată premieră negativă – un prim deces cunoscut ca fiind cauzat de virusul ce continua să infecteze zeci de persoane. Era vorba despre un bărbat în vârstă de 61 de ani, un client obișnuit al unei piețe din Wuhan, care își găsea sfârșitul. Fatalitatea era raportată chiar în preajma celor mai importante sărbători din China, când sute de milioane de persoane călătoresc de-a lungul și de-a latul țării.
Primele cazuri de COVID-19 confirmate în afara Chinei au fost depistate în Japonia, Coreea de Sud și Thailanda, după cum arată primul raport făcut de Organizația Mondială a Sănătății cu privire la situație. Astăzi, la aproape un an distanță, la nivel global au fost confirmate peste 66,6 milioane de îmbolnăviri, cu circa 1,5 milioane de decese legate de această boală infecțioasă și mai bine de 45,4 milioane de pacienți vindecați, conform datelor centralizate vineri de Worldometer.
N-a durat mult și, în 26 februarie 2020, era depistat un prim caz de COVID-19 și pe teritoriul României, o persoană care intrase în contact cu un cetățean italian. Conform celui mai recent bilanț, până astăzi, 4 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 500.273 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus– Grupul de Comunicare Strategică a precizat că390.212 pacienți au fost declarați vindecați.
Cum nu putem spune cu precizie când a început pandemia, nu putem prevedea nici sfârșitul, însă e foarte probabil să fim în aceste zile martorii unui moment de turnură în lupta cu criza COVID-19.
Marea Britanie a devenit prima națiune de pe mapamondcare autorizeazăvaccinul anti-coronavirusde la Pfizer și BioNTech pentru utilizare pe scară largă.MHRA, autoritatea britanică de reglementare în sector, susține că injecția, care oferă o protecție de 95% împotriva bolii COVID-19, este sigură pentru a fi distribuită. Procesul de imunizare ar putea începe în termen de câteva zile în rândul categoriilorde persoane prioritare la vaccinare.
Deși în Uniunea Europeană serul încă nu a fost aprobat pentru utilizare pe scară largă, statele membre au început deja pregătirile pentru a nu întârzia nicio secundă procesul de distribuție la momentul în care vaccinul va primi undă verde. La fel se întâmplă și în România, unde chiar în cursul zilei de vineri autoritățile vor prezenta Strategia națională de vaccinare anti-COVID-19.