Câți români au fost vaccinați anti-Covid de la startul campaniei. La ce rată de imunizare am ajuns

Câți români au fost vaccinați anti-Covid de la startul campaniei. La ce rată de imunizare am ajuns
Foto: pixabay.com

A trecut mai bine de o lună de la startul campaniei de vaccinare în România. În țara noastră, la fel ca majoritatea statelor din Uniunea Europeană, campania națională de vaccinare anti-COVID-19 a început pe 27 decembrie 2020, iar de atunci au primit serul împotriva noului coronavirus aproape 600.000 de persoane, potrivit datelor anunțate, pe 1 februarie, de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19(CNCAV). Astfel, până la finalul lunii ianuarie, România ajusese la o rată de 3.04% din populație care primise cel puțin o doză din vaccinul anti-COVID-19, potrivit datelor publicate de ourworldindata.org.

Câte persoane au primit vaccinul împotriva coronavirusului în România, de la începutul campaniei

CNCAV a anunțat în raportarea transmisă luni seară că începând din 27 decembrie, în România au fost administrate 721.184 de doze de vaccin, unui număr de 598.135de persoane din care 475.086 au fost vaccinate cu o doză, iar 123.049de persoane au primit ambele doze din serul anti-COVID.

De la începutul campaniei naționale de imunizare a populației și până acum, în centrele de vaccinare au fost contabilizate 1.880de reacții comune și minore. Dintre aceastea 461 au fost reacții de tip localcu durere la locul injectări, iar 1.419 au fost reacții generale, precum febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie sau alergii de tip urticarie.

Care este rata de vaccinare a populației, în acest moment, în România

Astfel, până la 31 ianuarie, 3.04% din populația României a primit cel puțin o doză din vaccinul împotriva noului coronavirus, iar 0,55% din populație a fost vaccinată cu schema completă, adică a primit și doza de rapel.

La finalul săptămânii trecute, medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat că de la jumătatea lunii aprilie, România va putea ajunge la un ritm de vaccinare de 100.000 de persoane pe zi.

”Rata de vaccinare va creşte progresiv. Vom putea atinge,din jumătatea a doua a lunii aprilie, 100.000 de persoane pe zi, având în vedere că, de la acel moment, vom putea deschide cele 750 de centre care sunt prevăzute din etapa a doua, centre care prevăd circa 166 de cabinete de vaccinare. Avem o capacitate de vaccinare de peste 100.000 de persoane pe zi”,a declarat Valeriu Gheorghiţă,la Antena 3.

Astfel, spune medicul, România va reuși ca până în luna septembrie să atingă ținta de 10 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19 la nivel național.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a spus, luni, că România începe să aibă ritmul de vaccinare așteptat de autorități.

”România reușește să vaccineze mai repede decât multe țări din UE și vom menține acest ritm. Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat, vor venide la AstraZeneca cred că800.000 de vaccinuri. Domnul Gheorghiță a spus la fel.Țintim să avem cu 2 doze vaccinați 10, 4 milioane de oameni până la sfârșitul lui septembrie”, a spus Florin Cîțu.

România a primit a șaptea tranșă de vaccinPfizer/BioNTech

Între timp, România a primit, luni, a șaptea tranșă din vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. 163.800 de doze au ajuns în țară, pe cale aeriană, aeronavele aterizând pe aeroporturile din Otopeni, Cluj-Napoca și Timișoara. Dozele au fost apoi transportate către centrele de distribuție din țară, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`