Câți români s-au vaccinat anti-Covid în luna ianuarie 2021

Publicat: 01 02. 2021, 08:12
Foto: Inquam Photos / Costin Dinca

România a început campania națională de vaccinare anti-COVID-19 pe 27 decembrie 2020, împreună cu majoritatea statelor din Uniunea European. De atunci, 585.218 de români au fost vaccinați împotriva noului coronavirus, dintre care 479.021 au primit prima doză din serul anti-COVID, iar unui număr de 106.197 de persoane i-a fost administrat și rapelul. Doar în luna ianuarie au fost vaccinate peste 574.000 de persoane, pe teritoriul României, conform datelor Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV).

Câți români au primit vaccinul împotriva coronavirusului în prima lună din 2021

Concret în prima lună din 2021 au fost vaccinate 574.292 de persoane.

Dintre acestea, 468.732 de persoane au primit prima doză, în timp ce 106.197 de pacienți au fost vaccinați cu schema completă.

În ceea ce privește reacțiile adverse consemnate până acum, de la debutul campaniei naționale de imunizare a populației, au fost consemnate 1.814de reacții comune și minore, dintre care 456 de reacții de tip local cu durere la locul injectării și 1.358 de reacții generale, adică febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie și alergii de tip urticarie.

Doar pe parcursul lunii ianuarie, au fost înregistrate 1.788 de reacții adverse.

Florin Cîțu: În septembrie, obiectivul meu este de avea 10.400.000 de persoane vaccinate

Premierul Florin Cîțu declara pe 13 ianuarie că obiectivul său este ca până în luna septembrie să fie vaccinate 10,4 milioane de persoane.

”În septembrie, obiectivul meu este de avea 10.400.000 de persoane vaccinate, ceea ce înseamnă aproape 70% din ceea ce ne-am dori și să putem să scăpăm de pandemie. Pentru mine, vaccinarea este o prioritate”, spunea atunci șeful Guvernului.

Între timp, deși au apărut numeroase probleme în organizarea și desfășurarea campaniei de vaccinare, premierul continuă să susțină că România poate să atingă acest obiectiv.

“Campania de vaccinare, există un sentiment ciudat, merge foarte bine, toate cifrele arată că merge foarte bine, pe 25 eram pe locul întâi în UE în ceea ce privește media de vaccinări zilnice, rămânem în top șase în ceea ce privește toatăcampania de vaccinare. Cu resursele pe care le avem, România reușește să rămână în top. Da, este adevărat și România, și celelalte state din UE a trebuit să își reconfigurezecampania de vaccinarepe termen foarte scurt pentru că companiile producătoare și-au ajustat producția. (…) Obiectivul este de a vaccina cât mai rapid, cât mai mulți oameni și campania să aibă un efect în societate. Chiar și cu acete probleme pe termen scurt, rămâne obiectivul de a vaccina până în septembrie 10,4 milioane de cetățeni”, spunea Florin Cîțu, pe 27 ianuarie.

Deficit de 117.000 de doze de vaccin. Cum au schimbat autoritățile strategia de vaccinare

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat, pe 26 ianuarie, că România are un deficit de 117.000 de doze de vaccin, motiv pentru care, angajații din domeniile esențiale care erau programați în intervalul 28 ianuarie – 11 februarie au fost reprogramați, în aceeași ordine, zece zile mai târziu.

„Avem un deficit de doze de 117.000.Acest deficit e generat în mare parte de faptul că în săptămâna 18 – 24 ianuarie am primit cu circa 51,3% mai puține doze decât trebuiau alocate – 93.340 de doze.

Soluția noastră pentru continuarea campaniei, fără să afectăm doza de rapel sau vaccinarea celor cu boli cronice sau a celor cu vârste peste 65 de ani și a celor din centrele de medico-sociale, din centrele de dializă sau a celor nedeplasabile, va fi următoarea: din 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele care deservesc activități esențiale pentru doza 1 – 35.304 persoane vor fi reprogramate în ordinea programării din 28 ianuarie. Prima zi va fi 9 februarie”, a explicat Valeriu Gheorghiță, care a dat asigurări că etapa a treia, cea în care ar trebui să fie vaccinată populația generală, nu va fi întârziată.

De asemenea, după tragedia de la Institutul ”Matei Balș”, Ministerul Sănătății a anunțat schimbarea strategiei de vaccinare astfel că toate locurile noi pentru programare în luna februarie vor fi destinate strict vârstnicilor, persoanelor cu boli cronice și celor cu handicap, precum și celor care locuiesc cu aceste persoane.Persoanele care au fost programate sau reprogramate rămân în sistem.