EXCLUSIV // Românii din străinătate, insultați de către operatorii telefonici din MAE când au cerut sprijin consular. Cum s-a transformat Ambasada din Japonia într-o „clădire închisă” // Poziția Ministerului de Externe

EXCLUSIV // Românii din străinătate, insultați de către operatorii telefonici din MAE când au cerut sprijin consular. Cum s-a transformat Ambasada din Japonia într-o clădire închisă // Poziția Ministerului de Externe
Foto: Hepta

UPDATE:Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a trimis, în urma solicitării făcute de B1.ro, un punct de vedere privind cele reclamate de românul din Tokyo. Astfel, ministerul arată că femeia a primitm ulterior solicitării făcute telefonic, pe e-mail toate informațiile necesare privind programul de lucru al Secției Consulare de la Ambasada din Japonia și procedura de programare pe portal. Poziția integrală a Ministerului Afacerilor Externe poate fi citită la finalul materialului.

EXCLUSIV ONLINE // Grave probleme la Ambasada României din Japonia! Românii stabiliți în Japonia se plâng că nu se pot baza pe niciun fel de sprijin consular atunci când au nevoie de ajutor pentru o problemă punctuală precum eliberarea sau legalizarea unor acte.

Este cazul Mihaelei Badea, care este rezident de 17 ani în Tokyo și care a avut nevoie de ajutorul Ambasadei Japoniei pentru eliberarea unui act. Aceasta a povestit revoltată pentru B1.ro cum a fost tratată în bătaie de joc când a sunat pentru a beneficia de sprijin consular.

Ca să înțelegem mai exact situația, românca ne arată că Ambasada Japoniei funcționează mai mult drept „o clădire” și nu o instituție gată să sprijine nevoile cetățenilor români. Astfel, aici nu există un program cu publicul pentru ca românii să vină în audiență ci este necesar aceștia să se înscrie pe o platformă online, pe care o descriu drept „destul de greoaie și neprietenoasă” pentru a putea să se programeze la o întâlnire în care să își facă solicitările.

Mihaela Badea a arătat că a avut nevoie de nu mai puțin de 10 zile pentru a putea obține această programare, iar în toate această perioadă s-a lovit de mai mulți operatori telefonici din cadrul Ministerul Afacerilor Externe care nu au dorit să ofere niciun sprijin sau, mai mult, au insultat-o.

Mai exact, Mihaela Badea a sunat la numărul indicat pentru sprijin consular de unde a fost direcționată către serviciul din țară din interiorul Ministerului Afacerilor Externe unde a trăit o experiență la care nu s-ar fi așteptat niciodată.

„Un domn cu o voce mai în vârstă, cam obosit și deranjat”, precum îl descrie românca, și care a și refuzat să se prezinte a insultat-o și înjurat-o pentru că a cerut sprijin în a folosi platforma.

„Cât de proastă să fii să nu poți folosi platforma”, ar fi fost replica angajatului MAE când i-a fost solicitat sprijinul pentru a completa formularele destul de încâlcite de pe platformă.

Mihaela Badea a mai vorbit și cu alți operatori din România și nici ei nu au fost de mai mare sprijin, dar măcar au ales să nu o jignească pentru că a îndrăznit să ceară sprijin.

În fața acestor probleme, Mihaela Badea a solicitat măcar online să primească pe mail un ghid care să o îndrume pas cu pas în folosirea platformei, dar nici în fața acestei cereri, autoritățile nu au fost mai deschise.

Aceasta a arătat că formularul avea nu mai puțin de 4 pagini și cereau date extrem de precise și stricte ceea ce îl făcea dificil de completat.

Abia după zece zile a reușit româncă să finalizeze programarea, care din fericire a fost una făcută pe termen scurt deoarece tot programul celor din conducerea ambasadei era liber, niciunul dintre angajați neavând nicio activitate trecută în programul public.

Mihaela Badea a arătat că din cunoștințele sale ambasada este formată dintr-un ambasador, un consul, un secretar și un portar, iar singura dată când a văzut că aceștia au activitate este cu ocazia alegerile când sunt în contact cu românii și îi îndeamnă să vină la vot.

Ambasador al României la Tokyo este, din noiembrie 2016, deTatiana Iosiper.

Poziția integrală a Ministerului Afacerilor Externe:

Cu privire la solicitarea dumneavoastră referitoare la primirea unor informații de natură consulară și accesarea serviciilor consulare la Ambasada României în Japonia, MAE precizează că, în urma verificărilor efectuate la nivelul Centrului de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (Call-Center-ul CCSCRS) a fost identificată solicitarea persoanei în cauză pe tema eliberării unui act notarial (procură) la Ambasada României la Tokyo. Verificările au relevat faptul că solicitantul a primit imediat ulterior solicitării telefonice, pe adresa de e-mail, informațiile necesare privind programul de lucru al Secției Consulare a Ambasadei României la Tokyo, procedura de programare pe portalul www.econsulat.ro, coordonatele de contact ale misiunii diplomatice, precum și clarificări în legătură cu serviciile consulare de care avea nevoie, respectiv documentația necesară în vederea autentificării unei procuri. MAE precizează, pe această cale,că tratează cu seriozitate sesizările cetățenilor români, fiind preocupat în permanență de îmbunătățirea calității serviciilor consulare oferite de misiunile diplomatice și oficiile consulare române în străinătate.

În ceea ce privește programul de lucru al Secției Consulare a Ambasadei României la Tokyo, MAE precizează că acesta este disponibil și pe pagina de web a ambasadei (http://tokyo.mae.ro/node/258) și este următorul: luni-joi – 9.30-12.30; 14.30-16.00. Cerința programării (care nu este necesară pentru cazuri urgente) pe portalul www.econsulat.ro urmărește evitarea deplasărilor repetate ale cetățenilor români la consulate pentru același serviciu, reducerea aglomerației în sălile de lucru cu publicul, precum și certitudinea că solicitanții se vor prezenta cu toate documentele necesare în vederea soluționării cu succes a cererilor de servicii consulare.

În context, reamintim că Ministerul Afacerilor Externe pune la dispoziția cetățenilor români numeroase surse de informare prin intermediul cărora pot fi obținute informațiile necesare cu privire la serviciile consulare și modalitatea de accesare a acestora, respectiv portalulwww.econsulat.ro, pagina de internet a CCSCRSwww.informatiiconsulare.ro, pagina web a ambasadei/consulatului din statul de reședință.

Totodată, pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, Ministerului Afacerilor Externe acordă asistența necesară celor interesați în utilizareaGhișeului Consular Online(www.econsulat.ro),atât în cadrulSesiunilor online de întrebări și răspunsuri desfășurate pe platformele de socializare, cât și prin e-mail.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`