Româncele aleg să devină mame tot mai târziu, astfel că media naţională a ajuns la 27 de ani (VIDEO)

Româncele aleg să devină mame tot mai târziu, astfel că media naţională a ajuns la 27 de ani (VIDEO)

Româncele aleg să devină mame tot mai târziu. Din 1990 şi până acum vârsta la care femeile din ţara noastră au primul copil a crescut cu cinci ani. Astfel, media naţională a ajuns la 27 de ani, spun datele Institutului Naţional de Statistică, citate de B1 TV. Cu 70% mai puţine românce decât în 1990 aleg acum să devină mame între 20-24 de ani.

Vârsta medie la care româncele aleg să devină mame a ajuns la 27 de ani la nivel național și 28 la nivel urban, spun datele Institutului Național de Statistică. Bucureștencele așteaptă și mai mult. 29 de ani este media din București, potrivit unei clinici private de profil din Capitală.

Cele mai multe românce dau naștere primului copil între 25 și 29 de ani. Cea de-a doua perioadă preferată de femei pentru a deveni mame este etapa cuprinsă între 30 și 34 de ani. Peste 20.000 de românce au atunci primul copil, ceea ce înseamnă de trei ori mai mult decât în 1990.

Cea mai dramatică scadere, cu 70%, se înregistrează în categoria 20-24 de ani. Pâna în 24.000 de românce aleg într-un an să devină mame.

Cu toate acestea, perioada optimă din punct de vedere biologic pentru a deveni mamă este cuprinsă între 20 și 35 de ani. Mulți medici recomandă însă femeilor să aiba primul copil înainte de 32 de ani. După aceasta vârstă, apar mai multe riscuri, atât pentru mamă, cât și pentru copil. După 35 de ani, șansele de a avea un copil scad în mod simțitor, iar după 40 se prabușesc.

Nici bărbații nu se grăbesc la schimbat scutece. Dacă în 1990, cei mai mulți bărbați care deveneau tați pentru prima dată aveau între 25 și 29 de ani, acum categoria de vârstă cu cel mai mare numar de tați la primul copil este 30-34 de ani. Și de această dată cea mai mare scădere se înregistrează în categoria de vârstă 20-24 de ani. Dacă în 1990, 80.000 de barbați deveneau tați în aceasta perioadă, acum numărul a scazut la 18.000, iar între 25 și 29 de ani, numărul taților s-a înjumătățit. Cea mai mare creștere a bărbaților care aleg să devină părinți este în categoria de vârstă 35-39 de ani.

Anul 2001 a fost primul în care rata natalității a scazut sub 10.

Româncele aleg să devină mame tot mai târziu, astfel că media naţională a ajuns la 27 de ani

#DIRECT_ONE_muvhtf#

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:24 - Incendiu în Japonia în timpul testării unei rachete. Instalația Agenţiei Spaţiale Japoneze a luat foc
12:24 - Semnale de alarmă la Bruxelles după victoria lui Călin Georgescu, scrie Politico. Un analist străin avertizează: „România este super importantă pentru ruși”
12:21 - Profesorul Alexandru Gussi, despre apariția lui Călin Georgescu: Un pumn în față binemeritat. Un salutar moment al adevărului. Șocul colectiv din 24 noiembrie a declanșat spirala re-democratizării
12:03 - Franța și Regatul Unit iau în considerare trimiterea de trupe și companii militare private în Ucraina. Londra neagă aceste informații
11:56 - Mihai Botez (USR): E timpul să alegem între UE și Rusia. Orice ezitare ar putea să ne arunce pe un drum al distrugerii
11:53 - În Laponia nu este zăpadă. Temperaturile au crescut de 4 ori mai repede decât în restul lumii
11:41 - Cristina Prună: Elena Lasconi, o persoană capabilă să mențină România pe drumul vest-european, pentru care s-a murit la Revoluție. Călin Georgescu este pro-rus, pro-Putin și vrea să ne ducă înapoi (VIDEO)
11:30 - Podul peste Dunăre s-a stricat deși nu a fost dat circulației. A fost construit de la zero
11:29 - Negrescu: Sper ca, dincolo de mirajul rețelelor sociale, românii să fie atenți la proiectele concrete. Experimentele politice pot cauza probleme / PSD nu are acum un lider interimar, conducerea e asigurată de colegii aleși la congres (VIDEO)
11:16 - Ionuț Stroe: Ilie Bolojan, un lider care știe să răspundă așteptărilor românilor. Prin seriozitate, prin competență și prin pragmatism, va conduce PNL către o revenire cât se poate de normală și sănătoasă (VIDEO)