Românca Simona Maierean, prima femeie din Europa ce ajunge pilot-comandant pe o aeronavă dintr-un grup strategic NATO

Românca Simona Maierean, prima femeie din Europa ce ajunge pilot-comandant pe o aeronavă dintr-un grup strategic NATO
Foto: Facebook / Forţele Aeriene Române

O româncă este prima femeie din Europa ce ajunge pilot-comandant pe o aeronavă dintr-un grup strategic NATO, anunță, vineri, Ministerul Apărării Naționale. Este vorba despre Locotenent-comandorul Simona Maierean, pilot pe aeronave de tip C-17 Globemaster III în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability – SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria.

Simona Maierean, prima femeie pilot comandant de aeronavă dintr-un grup strategic NATO

Prima femeie din România care a zburat în simplă comanda pe supersonicul MiG-21 LanceR a devenit de joi și prima femeie pilot-comandant în cadrul unui grup strategic NATO.

“Locotenent-comandorul Simona Maierean, pilot pe aeronave de tip C-17 Globemaster III în cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic (Strategic Aircraft Capability – SAC) din Baza Aeriană Papa din Ungaria, a devenit, începând de joi, 25 iunie 2020, prima femeie din Europa care a obținut certificarea de pilot comandant de aeronavă din Grupul de Transport Aerian Strategic al SAC.”, anunță MApN.

Simona Maierean face parte din grupul multinațional de piloți ce zboară cu avioanele C-17 Globemaster III aflate pe Baza Aeriană Papa, din Ungaria.

Numele acesteia este unul de referință în aviația militară. La numai 24 de ani, Simona Maierean a scris istorie în Forțele Aeriene Române fiind prima femeie – pilot de vânătoare din România.

Nouă ani mai târziu, la 33 de ani, Maierean devine copilot pe aeronava C-17 Globemaster în cadrul Strategic Aircraft Capability la baza din Ungaria.

„Trebuie să ştii ce vrei și să-ţi asumi toate deciziile pe care le iei, să nu te opreşti la primul obstacol. În momentul în care ai un vis, îţi evaluezi realistic posibilităţile, îți asculți vocea interioară și mergi mai departe” a spus locotenent-comandorul Simona Maierean.

În urmă cu două luni s-a aflat la manșa aeronavei C-17 Globemaster și după o misiune care a presupus aproximativ 40 de ore de zbor, a adus în țară 100.000 de combinezoane de protecție din Coreea de Sud.

”În astfel de momente, când primim misiuni în care trebuie să răspundem rapid, ne mobilizăm toţi, fiecare pe părticica lui, ca să putem să punem lucrurile cap la cap şi să le putem face mult mai repede decât în mod normal. A fost unul dintre cele mai lungi zboruri, e adevărat, dar nu cel mai greu. A fost foarte obositor pentru că totul se derulează rapid şi, practic, pregătirea la un moment dat o mai faci şi din mers”, a spus Simona după misiunea de 40 de ore.

Cariera Locotenent-comandorului Simona Maierean

Locotenent-comandorul Simona Maierean a absolvit Academia Forțelor Aeriene “Henri Coandă” în anul 2007, a obținut brevetul de pilot militar în anul 2008 la Școala de Aplicație “Aurel Vlaicu”, Boboc și a fost repartizată la Baza 86 Aeriană Fetești.

În anul 2012 decide trecerea pe aeronavele de transport și devine pilot pe aeronava C 27 J Spartan la Baza 90 Transport Aerian Otopeni. Începând cu anul 2017, Simona face parte din Grupul de Transport Aerian Strategic (Heavy Airlift Wing) din cadrul programului Strategic Aircraft Capability.

La 24 de ani scria istorie pentru Forțele Aeriene Române devenind prima femeie ce zbura în simplă comandă pe MiG-ul 21 LanceR.

A lăsat ”vânătoarea” destul de repede, înainte să devină pilot operațional, și s-a mutat la ”transporturi”, pe baza de la Otopeni.

Ulterior, a profitat de posibilitatea de a trece pe C-17 Globemaster III în cadrul programului NATO Strategic Aircraft Capability și a ajuns în Ungaria, pe baza aeriana Papa, acolo de unde operează avioanele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:41 - România ia cel mai scump împrumut din ultimul an și jumătate. Până de curând cele mai mari dobânzi le avea Ungaria
12:21 - Numărul pensionarilor a scăzut, în noiembrie, cu aproape 17.000 de persoane. Cât a fost pensia medie în această lună
12:03 - Toni Greblă: În situația în care CCR consideră că este necesar să verifice toate secțiile de votare din lume, situația va complica foarte mult desfășurarea alegerilor. Nu știu ce nume să trecem pe buletinele de vot pentru turul doi
11:36 - Avertizare Cod galben de vreme rea, emisă de meteorologi pentru aproape jumătate din țară. Care sunt județele afectate
11:15 - Câte posibile incidente au fost semnalate de la debutul campaniei electorale pentru parlamentare? MAI a dat toate detaliile. Continuarea propagandei electorale, aspru sancționată
10:56 - Se fac ultimele pregătiri pentru parada militară de Ziua Națională! Pentru prima dată, pe 1 Decembrie, vom putea vedea și o dronă Bayraktar. Ce alte elemente de noutate vor mai fi (VIDEO)
10:21 - A început votul în diaspora pentru alegerile parlamentare. Zecii de mii de români au votat deja
00:03 - Volodimir Zelenski susține că războiul poate înceta dacă Ucraina intră în NATO, deocamdată fără teritoriile ocupate
23:59 - Câte gâini ai voie să crești în curte legal? Un locuitor din Oradea a fost sancționat pentru că a depășit numărul
23:59 - De luni, curierii poștali vor începe distribuirea pensiilor. Ce creștere vor înregistra veniturile seniorilor din ianuarie 2025