Româncă sancționată pentru că a călătorit fără bilet, chiar dacă avea un abonament valid: „Un simplu avertisment nu ar putea atinge scopul preventiv și educativ al sancțiunilor”

Româncă sancționată pentru că a călătorit fără bilet, chiar dacă avea un abonament valid: „Un simplu avertisment nu ar putea atinge scopul preventiv și educativ al sancțiunilor
Foto: Freepik

O femeie din Cluj a intentat un proces împotriva Companiei de Transport Public Cluj-Napoca după ce a primit o amendă de 200 de lei pentru că a călătorit fără bilet. Femeia a susținut că deținea un abonament, însă l-a uitat acasă în acea zi. Cu toate acestea, nu a oferit nicio explicație cu privire la motivul pentru care l-a uitat acasă.

Sancțiunea contestată în instanță

Printr-un proces deschis la Judecătoria Cluj-Napoca, o femeie a fost amendată cu 200 de lei pentru că, conform acuzațiilor, „în data de 07.03.2023, ora 09.22, petenta a călătorit fără titlu de călătorie valabil asupra sa”. În urma acestui incident, femeia a decis să dea în judecată Compania de Transport Public Cluj-Napoca, solicitând anularea sancțiunii, pe motiv că în ziua respectivă deplineață avea un abonament valabil (a indicat și numărul acestuia), dar l-a uitat acasă.

În cadrul procesului desfășurat la Judecătoria Cluj-Napoca, Compania de Transport Public a solicitat menținerea sancțiunii, susținând că, conform prevederilor articolului 7 litera a) din Hotărârea Consiliului Local nr. 670/10.09.2019, temeiul pe baza căruia a fost aplicată amenda, un călător poate fi sancționat inclusiv pentru neaverea asupra sa a unui titlu de călătorie valabil.

„Constituie contravenţie călătoria fără titlu valabil: fără bilet, abonament de călătorie, card de călătorie contactless, valabil deţinute de către călător asupra sa în timpul efectuării controlului pentru perioada de timp şi linia respectivă, cu bilet nevalidat sau validat necorespunzător, cu bilet falsificat sau modificat în orice fel, fără a avea codul de confirmare a achiziţiei biletului de călătorie prin SMS sau prin aplicaţia 24 PAY, obţinut înainte de urcarea în mijlocul de transport public de călători; cu card de călătorie contactless nevalidat, cu card de călătorie pe care nu există nici un titlu tarifar valabil pentru perioada de timp şi linia respectivă şi se sancţionează cu amendă între 200 şi 500 lei”, este articolul în baza căruia a fost aplicată sancțiunea, scrie ziare.com.

Decizia judecătoriei menținută: amenda de 200 de lei

Compania de Transport Public a reiterat opoziția sa față de convertirea amenzii într-un avertisment, argumentând că „un simplu avertisment nu ar putea atinge scopul preventiv și educativ al sancțiunilor”.

Judecătoria Cluj-Napoca a decis să mențină amenda de 200 de lei, argumentând că „petenta nu a contestat lipsa titlului de călătorie asupra sa, ci a susținut că deține unul și că l-a uitat acasă în ziua respectivă”.

„Prin urmare, sunt întrunite elementele constitutive ale contravenției, petenta într-adevăr săvârșind fapta de care este acuzată, fiind sancționată nu doar fapta de a nu avea un titlu de călătorie, ci inclusiv fapta călătoriei de a nu îl avea asupra sa”, se arată în sentință, care nu este definitivă.

În privința transformării amenzii în avertisment, judecătorul a refuzat cererea arătând că „singurul fapt că l-a uitat acasă nu constituie împrejurări apte să diminueze pericolul social al faptei, de vreme ce chiar legiuitorul a considerat că simpla nevalidare sau simpla împrejurare de a nu deține titlul de călătorie valabil asupra sa, constituie contravenției și este incriminată ca atare”.

Sentința Judecătoriei Cluj Napoca: uitarea abonamentului acasă nu exonerează de la plată amenzii

„Dacă am admite că uitarea abonamentului acasă exonerează de la plata amenzii a tuturor călătorilor, înseamnă că textul legal nu și-ar mai găsi aplicare, cât timp tocmai fapta de a nu se afla asupra călătorului titlul valabil al călătoriei este faptă contravențională”, a mai explicat judecătorul.

Magistratul care a emis sentința a evidențiat, de asemenea, că „petenta nu a prezentat sau argumentat elemente circumstanțiale care să indice o lipsă concretă și reală de pericol social”.

„Nu a arătat care este motivul pentru care l-a uitat acasă, dacă este la prima abatere de acest tip sau alte aspecte care în concret să formeze convingerea instanței că sancțiunea dispusă este disproporționată în cazul concret”, se mai arată în sentința Judecătoriei Cluj Napoca. Hotărârea nu este definitivă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`