Roman Polanski va fi judecat în 2025 în SUA. Regizorul ar fi violat o adolescentă în 1973

Roman Polanski va fi judecat în 2025 în SUA. Regizorul ar fi violat o adolescentă în 1973
Regizorul Roman Polanski este judecat pentru defăimarea actriței Charlotte Lewis într-un proces „lung și traumatizant” sursă foto: captură YT

Regizorul Roman Polanski este dat în judecată pentru mai multe acuzații de agresiune sexuală. El va fi judecat civil în Los Angeles în 2025 pentru că ar fi violat o adolescentă în 1973.

Polanski ar fi violat o minoră, după ce i-a dat să bea alcool

O femeie l-a dat în judecată pe regizorul Roman Polanski, acuzând că a violat-o în casa lui când era minoră în 1973. Femeia a făcut publice acuzațiile, într-o conferință de presă cu avocatul ei, Gloria Allred, care a reprezentat victimele lui Jeffery Epstein și Bill Cosby, marți (12 martie).

Cazul este similar cu cel încă nerezolvat de agresiune sexuală criminală din Los Angeles, care l-a determinat pe Polanski în 1978 să fugă în Europa, unde a rămas de atunci.

Reclamanta anonimă care a intentat procesul civil a spus că a mers la cină cu Polanski, care știa că are sub 18 ani, în 1973, la câteva luni după ce l-a întâlnit la o petrecere. Ea a spus că Polanski i-a dat să bea tequila la el acasă și la restaurant. Ea a spus că a amețit, iar Polanski a condus-o acasă. Apoi își amintește că a stat întinsă lângă el în patul lui.

„I-a spus că vrea să facă sex cu ea”, se spune în proces. „Reclamanta, deși îngrozită, i-a spus pârâtului „Nu”. Ea i-a spus „Te rog, nu face asta”. El a ignorat cererile ei. Polanski a scos hainele reclamantei și a violat-o, provocându-i dureri și suferințe fizice și emoționale extraordinare.”

Femeia s-a prezentat pentru prima dată la o conferință de presă cu Gloria Allred în august 2017.

La acea vreme, Allred a spus că reclamanta, atunci identificată ca Robin M., avea 16 ani când a avut loc agresiunea sexuală. Ea a intentat procesul, folosind numele Jane Doe, în iunie 2023, în temeiul unei legi din California care extinde termenul de prescripție pentru abuzul sexual asupra copiilor. Polanski a primit procesul la casa lui din Paris.

Allred și reclamanta au susținut o altă conferință de presă marți dimineață pentru a discuta cazul.

„Mi-a luat foarte mult timp să decid acest proces împotriva domnului Polanski”, a spus reclamanta, adăugând că în cele din urmă a făcut acest lucru „pentru a obține dreptate și răspundere”.

Judecătorul din Santa Monica a stabilit un proces pentru august 2025

Cel puțin alte trei femei au spus că au fost abuzate sexual de Polanski

În 1977, a fost acuzat de drogarea și violarea unei fete de 13 ani, Samantha Geimer. El a ajuns la un acord cu procurorii conform căruia va pleda vinovat pentru o acuzație mai mică de raport sexual ilegal și nu va trebui să meargă la închisoare dincolo de perioada de închisoare pe care o executase deja. Dar Polanski se temea că judecătorul va renunța la acord înainte ca acesta să fie finalizat și în 1978 a fugit în Europa.

Potrivit stenogramelor desigilate în 2022, un procuror a mărturisit că judecătorul plănuise de fapt să respingă înțelegerea.

Avocații lui Polanski se luptă de ani de zile să pună capăt cazului și să ridice mandatul internațional de arestare care i-a limitat mișcarea în libertate doar în Franța, Elveția și Polonia, unde autoritățile au respins cererile SUA de extrădare. A continuat să facă filme și a câștigat un Oscar pentru cel mai bun regizor pentru The Pianist în 2003. Dar Academia de Arte și Științe Cinematografice l-a dat afară în 2018, după ce mișcarea #MeToo a luat amploare.

Săptămâna trecută, Geimer a cerut unui judecător din LA să renunțe la dosarul împotriva regizorului. Ea a spus că Polanski regretă ceea ce s-a întâmplat.

În prezent, el se confruntă cu un proces pentru defăimare la Paris. În acest caz, actrița Charlotte Lewis susține că Polanski a defăimat-o atunci când a numit acuzațiile ei de agresiune sexuală o „minciună odioasă”. Lewis l-a acuzat pe Polanski că a agresat-o în 1983, când avea 16 ani.

Polanski a fost foarte retras în ultimii ani, cel mai recent film al său The Palace având premiera fără el la Festivalul de Film de la Veneția vara trecută.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`