Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a reclamat problema PUZ-urilor suspendate și a sugerat că în acest moment, practic, Bucureștiul este un oraș blocat din perspectiva zonei de construcții. „Cum îți permiți tu să blochezi cel mai mare motor de dezvoltare economică pe care îl are România, și anume zona de construcții?”, a întrebat retoric edilul, joi, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.
„Cum blochezi tu tot ce înseamnă zona de construcții!? Să nu mai discutăm de faptul că, iată, ne aflăm într-o criză multiplă, energetică, sanitară, iată, socio-politică, cu război la graniță ș.a.m.d. Cum îți permiți tu să blochezi un motor, cel mai mare motor de dezvoltare economică pe care îl are România, și anume zona de construcții? Pentru că acest domeniu generează cea mai mare dezvoltare pe orizontală în economie, absoarbe locuri de muncă, generează dezvoltare, și tu blochezi tocmai Capitala țării…”, a declarat primarul Sectorului 3.
Întrebat dacă a discutat despre acest subiect cu primarul general Nicușor Dan, Robert Negoiță a răspuns: „Este foarte complicat pentru noi să inițiem acest dialog, pentru că nu îl găsim”.
„Întâlnirea a avut loc. Au ajuns instituțiile centrale, ministerele, să se sperie de faptul că Bucureștiul intră în colaps și să ne convoace dânșii la întâlniri la minister pe diferite teme, inclusiv pe partea de urbanism, unde ne-am întâlnit la MDRAP (Ministerul Dezvoltării, n.r.), ne-au convocat acolo, și unde a venit să ne ridice din umeri, să ne spună că în doi ani de zile a reușit să regleze cât de cât cu contractul care este între o entitate, statul român, adică primăria, și Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu, care este tot statul român, și că exista o nu știu ce…”, a continuat el.
„A durat doi ani de zile să ne dumirim referitor la un contract. Pai dar ca să muncești la un PUG, păi dacă ți-a luat doi ani de zile ca să te dumirești tu de contract, păi acum trebuie să furnizezi date către cei care trebuie să facă acest PUG… mă îndoiesc că e în stare actuala Primărie Generală să livreze acele seturi de date de care au nevoie specialiștii pentru a genera un PUG valabil pentru anul 2022, o capitală europeană”, a mai spus Robert Negoiță.
„Noi, prin PUZ, scosesem zonele poluante, zonele de industrie grea din București, pentru că la un moment dat zona Republicii, Faur, de exemplu, era în afara orașului. Orașul a crescut, acum platforma Republicii este în oraș. Nu are ce căuta acolo industrie poluantă, nu are ce căuta! Nu avem de ce să facem tancuri și tractoare în oraș, că nicăieri în lumea civilizată nu se întâmplă treaba aceasta”, susține edilul.