Robert D. Kaplan: „România se teme de Putin, dar şi Putin ar trebui să se teamă de România”. Sfârșitul lui Ceaușescu este o lecție

Robert D. Kaplan: „România se teme de Putin, dar şi Putin ar trebui să se teamă de România”. Sfârșitul lui Ceaușescu este o lecție

Scriitorul Robert D. Kaplan, face o paralelă între Nicolae Ceaușescu și Vladimir Putin. Comparația vine în contextul în care România are cea mai întinsă graniță cu Ucraina, invadată de Rusia.

România este o „naţiune îngrijorată” în contextul proximităţii sale din punct de vedere istoric de Rusia, care a invadat acum țara vecină, scrie autorul american de cărți politice Robert D. Kaplan, într-un articol de opinie publicat de Bloomberg, intitulat „România se teme de Putin, dar şi Putin ar trebui să se teamă de România”.

Kaplan susține că, la fel ca fostul dictator român, Putin a pornit într-o „călătorie extremă și riscantă”, iar declinul lui Ceaușescu îi aduce încă o lecție.

Autorul susține că „experții se tem că Putin vrea să construiască un pod terestru către Crimeea, care să faciliteze accesul în Republica Moldova şi în Transnistria”.

Kaplan afirmă că guvernul autoritar al lui Putin „nu a ajuns încă la scara lui Ceauşescu, care a inclus lagăre de muncă pentru deținuți, raţionalizarea hranei şi distrugerea unei vaste zone istorice a Capitalei – dinamitată până la uitare pentru a face loc unui oraş stalinist al morţilor care găzduieşte birouri guvernamentale sumbre”.

La fel ca și Ceauşescu, prin invadarea Ucrainei, Putin a pornit într-o „călătorie extremă şi riscantă al cărei sfârşit nu poate fi pătruns”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`