RISE PROJECT: Raport secret al DGPI despre legăturile lui Dragnea cu Tel Drum. Nota prin care a fost deturnat un serviciu secret de către șeful PSD (VIDEO)

Publicat: 06 07. 2017, 21:14
Foto: HotNews

Jurnaliştii de la RISE Project au publicat joi seară un raport secret al fostei „Doi și-un sfert”, actuala Direcție Generală de Protecție Internă (DGPI), care scoate la iveală legăturile clare dintre Liviu Dragnea și Tel Drum. Raportul se află acum în arhiva DGPI. Publicarea investigației a fost amânată din cauza unui control făcut de inspectorii ANAF la redacția RISE Project. (Detalii AICI)

RISE PROJECT: Raport secret al DGPI despre legăturile lui Dragnea cu Tel Drum. Nota prin care a fost deturnat un serviciu secret de către șeful PSD

#DIRECT_ONE_qzmrxn#

Jurnaliștii dezvăluie și cumPSD a deturnat legea de organizare a DGPI care a rămas exclusiv sub autoritatea ministrului de Interne, după ce a fost schimbat pe ascuns articolul 8, dispărând astfel avizul CSAT și ierarhizarea militară din numirea conducerii Direcției.

Sub titlul „Notă privind aspecte care afectează climatul socio-economic al județului Teleorman.”, documentul clasificat obținut de jurnaliștii de la RISE Project descrie o „rețea infracțională compusă din persoane cu putere de decizie în județ” prin care Liviu Dragnea fraudează fonduri europene și guvernamentale.

Încă din primele rânduri ale documentului, actualul lider al PSD este identificat drept „deținătorul majoritar al acțiunilor la purtător de la SC Tel Drum SA”. De asemenea, ”ofițerii DGPI arată că, inițial, Tel Drum a fost preluată fraudulos de Liviu Dragnea de la stat. Apoi, timp de peste un deceniu, acesta și-a atribuit majoritatea contractelor publice de asfaltare și deszăpezire prin intermediul unor licitații trucate”, se arată în investigația citată.

Corporația Tel Drum este, însă deținută în acte de prietenii lui Dragnea din tinerețe.

”Sunt trecuți în revistă oamenii de bază ai șefului PSD: afaceristul Marian Fișcuci, fostul deputat Adrian Simionescu, cumnatul lui Dragnea – Florinel Marinaș, fostul președinte al Companiei Naționale de Drumuri – Cristian Duică, directorul general al Tel Drum – Petre Pitiș, funcționari de la Fisc și jurnaliști locali”, notează jurnaliștii RISE.

În raportul DGPI se mai arată că Tel Drum ar fi finanțat ilegal campaniile electorale în care s-a implicat Liviu Dragnea, adică cele pentru alegerile locale, legislative și prezidențiale din 2008 – 2009.

”Au fost monitorizate și alte afaceri ale familiei, precum o tranzacție subevaluată între soții Bombonica și Liviu, cu hotelul Turris din Turnu Măgurele. Și, odată cu asta, ofițerii de informații au aflat un modus operandi. Fostele active de stat, înstrăinate pe nimic în cercul Dragnea, generau evaziune fiscală. Valori reduse, deci taxe mici”, se mai arată în investigația RISE.

Totodată, raportul secret conține informații și despre începuturile prieteniei dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

„În cursul anului 2006, datorită lipsei fondurilor la capitolul drumuri județene, Liviu Nicolae Dragnea propune și obține aprobarea consilierilor județeni pentru contractarea unui credit pe 20 de ani în valoare de 400 milioane de euro pentru refacerea drumurilor județene (…) câștigătorul fiind tot SC Tel Drum SA, care și-a asigurat lucrări pe o perioadă de 3 ani”, se arată într-o informare DGPI, citată de RISE Project.

Autorii investigației au încercat să reconstituie traseul notei clasificate și au descoperit astfel că aceasta a urmat trei filiere.

”Prima, și cea uzuală, a presupus trimiterea informării în centrala DGPI de la București, adică «pe flux» – intranetul criptat folosit de structura de informații. (…) Poliția reprezintă a doua filieră instituțională prin care raportul DGPI a plecat la București. (…) Raportul DGPI a aterizat și în mâna șefului SRI Teleorman. A circulat în 2011 pe traseul poliție-prefectură-unitatea teritorială de informații. (…) Un lucru-i cert: raportul secret despre Dragnea și-a urmat traseul instituțional în Ministerul de Interne”, se arată în textul citat.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, o apropiată a lui Liviu Dragnea, este beneficiarul final al informațiilor DGPI, având acces permanent în arhiva departamentului, din punct de vedere legal.

Jurnaliștii de la RISE Project prezintă astfel și felul în care Carmen Dan a devenit, cu puțin timp înainte de înlăturarea de la Palatul Victoria a Guvernului Grindeanu „stâpâna absolută a DGPI”.

”Printr-un fals în comisiile parlamentare, PSD a demilitarizat structura și a făcut să dispară un punct esențial în procedura de numire a comandanților DGPI: avizul emis de CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Țării). Eliminând ambele condiții, guvernul lasă directorul exclusiv în pixul lui Carmen Dan”, arată sursa citată.

Pe 1 nioembrie 2016, guvernul Cioloș a reformat DGPI prin Ordonanța de Urgență 76, impunând rigori militare în interiorul Direcției. Tehnocrații trimiteau pentru prima dată DGPI sub control parlamentar, dar mențineau avizul CSAT în procedura de numire a comandantului.

Astfel, articolul 8 al Ordonanței 76 prevedea că: ”(1) Directorul general al Direcţiei Generale de Protecţie Internă este cadru militar în activitate, numit în funcţie prin decizie a prim-ministrului, la propunerea ministrului afacerilor interne, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării”.

La începutul anului, însă, legea a ajuns pe biroul lui Liviu Dragnea, iar aleșii din comisiile parlamentare au început să aducă o mulțime de amendmente.

Schimbările radicale din articolul 8 au fost făcute de social-democratul Șerban Nicolae.

”Dar cine-i anonimul care a umblat la textul legii? Am sunat pe rând senatorii din comisii până am identificat fantoma. Tot Șerban Nicolae. O recunoaște chiar el într-un interviu RISE. N-a fost de capul lui, însă, a ținut legătura cu șefii de la partid.

RISE: V-ați consultat vreodată cu doamna Carmen Dan în legătură cu această lege?

Nicolae Șerban: Da. Cred că la vremea respectivă ne-am consultat. Nu-mi aduc aminte ca doamna ministru să fi dorit ca la numirea sau la revocarea șefului DGPI să existe avizul CSAT.

RISE: Cu domnul Dragnea ați vorbit despre acest amendament?

Nicolae Șerban: Da. El a considerat că e corect așa, cum spun eu, că nu există o justificare pentru avizul CSAT.

S-a strecurat o eroare, crede Șerban Nicolae, legată de faptul că numele lui nu apare la amendamentul suspect de la #Articolul8, care schimbă toată paradigma de comandă în DGPI.

RISE: Amendamentul nu este semnat. Știți cumva cine e autorul nesemnat?

Nicolae Șerban: Eu, eu, eu, eu am făcut modificarea. Nu știu de ce nu e semnat.

RISE: De ce ați făcut acest amendament? Era o măsură de control, e un serviciu de informații.

Nicolae Șerban: După cum îi arată numele, este Direcția Generală de Protecție Internă, se ocupă de protecție internă, nu mai e structură de informații, a și dispărut „informații” din nume. (…) E ca și cum ar aviza CSAT și Direcția Juridică de la Interne. DGPI culege informații doar pentru protecția internă, cel puțin declarativ, nu vorbesc de ce-ar putea să facă mai pe lângă lege.”, se arată în investigația RISE Project.

Legea DGPI urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare. Dacă șeful statului va promulga actul legilstiv ”toate butoanele trec la Carmen Dan, ministrul de Interne”, mai subliniază jurnaliștii de la RISE.