RISE Project: Liviu Dragnea a încasat peste un milion de euro din vânzarea a șase proprietăți. Cumpărătorul secret a fost Costel Comana, iar banii au dispărut apoi din declarațiile de avere ale liderului PSD (FOTO)

Publicat: 02 03. 2017, 20:57
Foto: psd.ro

Jurnaliștii de la RISE Project continuă seria dezvăluirilor despre averea liderului PSD Liviu Dragnea. După ancheta privind afacerile secrete din Brazilia ale președintelui PSD (Detalii AICI), în investigația publicată joi, sursa citată dezvăluie că Liviu Dragnea a încasat peste un milion de euro din vânzarea a șase proprietăți amplasate la mare, la munte și în lunca Dunării.

Proprietățile au fost cumpărate de afaceristul Costel Comana, proprietar Regiotrans, fost coleg de cămin al lui Dragnea în perioada facultății, care s-a sinucis în 2015, în timpul unei curse de avion Brazilia-Costa Rica. Banii primiți în urma vânzării proprietăților au dispărut apoi din declarația de avere a șefului PSD, susțin cei de la RISE Project.

În anul 2009, atunci când conducea Consiliul Județean Teleorman, Dragnea i-a vândut lui Comana trei proprietăți din Turnu Măgurele pentru 3,37 milioane de lei. Social-democratul i-a virat banii magnatului feroviar în două tranșe, până în 20 octombrie 2009, după cu se arată într-una dintre declarațiile de avere ale lui Dragnea. Potrivit RISE Project, din contractul de vânzare-cumpărare reiese că prețul fusese negociat de cei doi în decembrie 2007.

Banii au dispărut însă din următoarea declarație de avere a lui Dragnea, neregăsindu-se nici în conturi, nici sub o altă formă.

Pe 20 octombrie 2009, Costel Comana achită ultima tranșă din bani, adică 1,9 milioane de lei, sumă care nu au ajuns în conturi, după cum nu au fost nici împrumutați ori investiți, potrivit sursei citate.

Foto: riseproject.ro

Astfel, peste un milion de euro, bani cash, au dispărut din declarația de avere a șefului PSD.

”Banii primiți de la Comana nu se regăsesc în conturile bancare, în investiții, plasamente sau donații”, notează jurnaliștii de la RISE Project.

”Am cumpărat cocotieri!”, a fost răspunsul dat de Dragnea acestora.

Concret, este vorba despre trei parcele de teren de peste 20.000 de metri pătrați, din Turnu Măgurele pentru care Dragnea a încasat 3,37 milioane lei în numerar de la Comana.

Unul dintre terenuri se află pe strada Primăverii, are peste 8.400 de mp și a ajuns la Dragnea prin lichidarea firmei Modern SRL, în care tot el era unicul asociat și care administra mai multe proprietăți preluate de la stat. Vândut în 2009, de șeful PSD, terenul s-a întors șapte ani mai târziu tot în familia Dragnea, mai precis la o firmă la care fiul politicianului este principalul asociat.

A doua propiretate este Hanul Diligenței, care a aparținut statului și pe care Liviu Dragnea și-a transferat-o din patrimoniul firmei Modern SRL în anul 2005. În prezent, hanul este deținut de omul de afaceri italian Marinangeli Nazzareno. Potrivit RISE Project care citează surse locale, deși nu mai era proprietarul Hanului, Dragnea îl folosea pentru întâlniri cu membrii PSD până în 2014.

A treia proprietate ajunsă de la Dragnea la Comana prin același contract este un lot de 5.000 mp din Șoseaua Alexandriei nr. 16 e. Terenul a fost cumpărat de șeful PSD în anii 90 cu un milion de lei vechi, adică doar trei salarii medii, iar în prezent este deținut de italianul care este proprietar al Hanului Diligenței.

”Pe persoană fizică, Dragnea a încasat ultima tranșă de bani de la Comana cu trei zile înainte ca CFR să dubleze afacerile acestuia din urmă. Iar asta printr-un contract parafat inclusiv pe mâna aceluiași Dragnea”, arată sursa citată.

Jurnaliștii de la RISE Project mai arată că Liviu Dragnea și Costel Comana nu au făcut tranzacții doar în Turnu Măgurele, proprietăți de la munte și de la mare ale familiei liderului PSD fiind trecute în patrimoniul magnatului feroviar.

Astfel, pe 20 octombrie 2009, Liviu Dragnea i-a vândut lui Comana două proprietăți în Prahova, una în Azuga și alta la Cheia. Pentru pentru 622 mp în Azuga și 1.000 de mp în Cheia, social-democratul a încasat 759.500 lei de la Comana.Asta în condițiile în care Dragnea cumpărase cele două proprietăți cu 60 de milioane de lei vechi.

În aceeași zi de 20 octombrie 2009, liderul PSD mai încasa, tot de la Costel Comana 763.000 lei pe un teren din Năvodari.

În acest context, reprezentanții Agenției Naționale de Integritate (ANI) precizează că legea nu impune declararea banilor lichizi.

Bogdan Stan, președintele ANI, admite că există o hibă legislativă cât timp formularul nu obligă declarantul să treacă sumele de bani cash. Stan mai spune că ANI verifică totuși sumele de bani cash deținute de demnitari sau funcționari, întrebându-i, precizează sursa citată.

Costel Comana și-a fondat imperiul feroviar la Brașov, la începutul anilor 2000, după ce s-a asociat cu omul de afaceri Iorgu Ganea. În anul 2005, cei doi au înființat Regiotrans.

Documente obținute de RISE de la Ministerul Transporturilor arată că CJ Teleorman, sub semnătura președintelui Liviu Dragnea, centraliza informațiile de la primari și aviza acordarea rutelor feroviare din județ către Regiotrans.

În 2011, DNA a început să investigheze Regiotrans, procurorii aratând că afacerea lui Comana era ținută în viață doar prin perfuzii constante cu bani publici.

”Concret, în 2010, valoarea totală a subvențiilor luate de Regiotrans ajunge la peste 27 de milioane de euro, iar în 2011 la 34,7 milioane de euro. Adică, în fiecare dintre acești doi ani, peste 86% din veniturile totale ale firmei controlate de Costel Comana veneau de la bugetul de stat, sub forma subvențiilor pentru serviciul social prestat.

Procurorii susțin că patronii Regiotrans plăteau șpăgi consistente șefilor CFR și directorilor Ministerului Trasporturilor ca să câștige contractele pentru rutele bănoase”, arată sursa citată.

În anul 2016, după moartea lui Comana, procurorii DNA au dispus sechestru pe proprietățile și conturile moștenitoarei lui pentru un prejudiciu de 1,18 miliarde de lei creat prin compania feroviară Regiotrans.

Procurorii antocorupție au vizat 12 imobile și terenuri cumpărate de afacerist în perioada 2009-2011 cu bani obținuți din contractele cu Ministerul Transporturilor. Șase dintre acestea fuseseră achiziționate direct de la Liviu Dragnea în 20 octombrie 2009. Doar două dintre terenuri au fost blocate la Cadastru pentru că celelalte patru imobile fuseseră deja vândute de fiica lui Costel Comana.