RISE Project: Firma la care este angajată soția șefului IT de la DNA, contracte de peste 2 milioane de lei cu instituția

Publicat: 14 12. 2023, 11:05
Foto: Direcția Națională Anticorupție / Facebook

Soția șefului IT de la DNA este angajată a firmei care a câștigat contracte de milioane de lei pentru digitalizarea instituției, potrivit unei anchete RISE Project.

Soția lui Corneliu Sterea, șeful biroului de IT de la DNA, apare cu e-mailul la contractele cu instituția unde lucrează soțul ei, iar cel din urmă s-a numărat printre cei care au decis cui atribuie un contract.

În ultimii patru ani, Direcția Națională Anticorupție (DNA) a încheiat mai multe contracte, în valoare totală de două milioane de lei, cu firma Asseco See.

La firmă lucrează, din mai 2020, Simona Sterea, soția șefului birou IT din cadrul DNA, Corneliu Sterea, arată o investigație RISE Project. Contractele dintre cele două entități ar fi început să curgă după ce ea a ajuns în firmă.

Jurnaliștii precizează că printre persoanele care au decis că atribuie aceleiași companii unul dintre contracte se numără și Corneliu Sterea.

Conform RISE, Agenția Națională de Integritate a răspuns că respectivele contracte pot fi de natură „să genereze un conflict de interese”.

Conform legii achizițiilor publice, „prin conflict de interese se înţelege orice situaţie în care membrii personalului autorităţii contractante sau ai unui furnizor de servicii de achiziţie care acţionează în numele autorităţii contractante, care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurii de atribuire sau care pot influenţa rezultatul acesteia au, în mod direct sau indirect, un interes financiar, economic sau un alt interes personal, care ar putea fi perceput ca element care compromite imparţialitatea ori independenţa lor în contextul procedurii de atribuire.”

Curtea de Conturi a catalogat achiziția drept „nelegală”, „inutilă” și „făcută netransparent”.

Curtea de Conturi confirmă că instituția anticorupție nu a luat toate măsurile necesare pentru a evita un conflict de interese. Într-un proiect de raport recent întocmit, obținut de reporterii RISE, inspectorii au constatat că documentele care stau la baza achiziției „nu conțin informații referitoare la identificarea tuturor persoanelor care au fost implicate în procesul de verificare/evaluare a ofertelor, respectiv a membrilor comisiei de evaluare”.

Citește integral pe RISE Project investigația