Rezultate slabe la concursurile de angajare la ANAF: Doar 60% din posturi scoase la concurs ocupate, peste 40% din candidați au luat note sub 5,5 la proba scrisă

Publicat: 20 07. 2022, 12:28
Actualizat: 20 07. 2022, 12:28
Foto: simbol: Agenția Națională de Administrare Fiscală / Facebook

Eșec pe linie pentru ANAF, în urma concursurilor pentru ocuparea a 209 posturi – 79 în aparatul central și 130 la regionala București. Potrivit datelor analizate de Profit.ro, în centrală au fost ocupate doar 46 de posturi, în timp ce la DGRFP București au fost ocupate numai 75 de posturi.

ANAF rămâne cu posturile neocupate

Peste 40% dintre noii angajați au luat note de sub 5,5 la proba scrisă, 20% având fix nota 5 de care aveau nevoie pentru a trece mai departe la interviu.

În timp ce multe dintre notele celor admiși sunt destul de mici la proba scrisă, sunt și note mari, chiar și de 9,5 (95 de puncte din 100). La interviu, punctajele sunt în general mult mai bune. Pentru a promova proba scrisă și a ajunge la interviu, un candidat trebuia să obțină cel puțin 50 de puncte din 100. De asemenea, pentru a nu fi automat exclus din cursa pentru postul respectiv, trebuie să aibă și la interviu cel puțin 50 de puncte.

ANAF a publicat anunțurile conform legii, iar angajările au fost promovate inclusiv de noul președinte al ANAF, Lucian Heiuș. Acesta a anunțat pentru centrala ANAF 80 de posturi, fiind inclusă și angajarea unei asistente medicale, pentru care concursul a fost, însă, separat de celelalte 79 de posturi din centrală și organizat la o altă dată.

Președintele ANAF, despre controalele ANAF

Președintele ANAF, Lucian Heiuș, susține că lupta sa cea mai mare este să majoreze conformarea voluntară la declarare și la plată, acesta fiind de altfel scopul final al acțiunilor pe care le derulează instituția. Există o minoritate care îi sfidează pe contribuabilii corecți, a spus el, vineri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Întrebat cum poate fi sporită colectarea, oficialul a explicat: „Tot ANAF are și o altă parte, alte divizii, care se ocupă de executarea silită, de colectarea taxelor și impozitelor restante, și care ne ocupăm de recuperarea acestor bani care sunt declarați și nu sunt achitați, dar lupta mea cea mai mare este de creștere a conformării voluntare la declarare și la plată. Să înțeleagă cei care au fost obișnuiți ani la rând să facă evaziune