Rezultate fals pozitive la sute de șoferi testați cu DrugTest, după ce polițiștii nu au respectat protocolul aparatelor
DrugTest-urile ar fi arătat în mod greșit la sute șoferi că ar fi consumat droguri, în condițiile în care polițiștii rutieri nu ar fi respectat protocolul aparatelor, potrivit Gandul.ro.
Conducătorii auto respectivi au reușit să evite condamnarea și să își recupereze permisele abia după ce analizele INML au arătat că în realitate nu consumaseră droguri.
Dacă sunt folosite la o altă temperatură decât cea menționată de producător, aparatele DrugTest indică eronat că persoana testată ar fi consumat droguri de mare risc, conform unui experiment efectuat de specialiști din Ministerul Afacerilor Interne.
Rezultate fals pozitive la sute de șoferi testați cu DrugTest
Poliția Rutieră a fost dotată cu aparate DrugTest de la firma germană Drager în 2019, dar surse judiciare susțin pentru „Gândul” că oamenii legii nu ar fi ținut cont de un amănunt important din manualul de utilizare, astfel că sute de oameni s-au ales cu dosare penale și cu permise suspendate.
În prospect este menționat că aparatele trebuie utilizate la o temperatură cuprinsă între 4 și 30 de grade Celsius pentru o funcționare optimă, or ele au fost folosite și iarna, și vara, indiferent de temperatura de afară, așa că substanțele lichide cu reactivi ar fi fost afectate.
Sursele respective susțin că specialiști ai Poliției au făcut teste pentru a vedea ce se întâmplă dacă este testată o persoană care nu a consumat droguri cu aparatul DrugTest la o temperatură mai mică de 4 grade.
Aparatul a dat erori, la unele teste reacționând pozitiv pentru benzodiazepine și amfetamine.
La solicitarea „Gândul”, specialiștii Secției de Toxicologie de la Institutul Național de Medicină Legală au efectuat o analiză care a arătat că, în 2021, la INML au fost analizate 1.657 de probe biologice care au ieșit pozitive după testarea cu DrugTest de către polițiștii bucureșteni de la Brigada Rutieră.
Dintre cele 1.657, 215 au avut rezultate negative la INML, adică 12,9%, multe erori fiind înregistrate tocmai la benzodiazepine și amfetamine.