În urma unui studiu realizat în premieră în București s-a demonstrat faptul că în apele uzate există reziduuri de droguri în cantități ce plasează Capitala României în media europeană a consumului de stupefiante, a transmis Ramona Dabija, directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), pentru G4Media.
Probele au fost colectate la stația de epurare Glina a Apa Nova. Studiul realizat este primul de acest gen, iar rezultatele acestuia demonstrează faptul că în București se consumă ketamină (un medicament de uz veterinar) în mod constant, indiferent de zi, iar droguri precum cocaina și ecstasy apar, în special, în weekend.
”Dacă cocaina și ecstasy apar ca droguri recreaționale, consumul zilnic de ketamină înseamnă că e un drog destul de utilizat, după cum ne arată de altfel și capturile poliției”, a precizat Ramona Dabija pentru G4Media.
”Studiul măsoară prezența în apele reziduale ale metaboliților și compușilor unor substanțe precum cocaină, ecstasy, ketamină, dar nu și alte substanțe, precum canabis. Sunt 100 de orașe europene în care se face acest studiu și e pentru prima oară realizat și în România. Organismul uman elimină reziduuri, printre care și astfel de substanțanțe”, a explicat oficialul român.
Directoarea ANA a precizat că instituția pe care o reprezintă ar fi vrut ca astfel de probe să fie prelevate în proximitatea școlilor ”pentru a elimina discuțiile despre o eventuală testare”, dar organizatorul studiului, Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie, a vrut să evite acest lucru din motive de protecție a intimității.
”Ketamina e interzisă consumului uman, e doar pentru animale. Din păcate, drogurile sunt foarte disponibile, sunt peste tot. E important ca părinții adolescenților să știe că se pot utiliza aceste medicamente, aparent inofensive, pe post de droguri, ca să își protejeze copiii”, a mai spus Ramona Dabija.