Rezervele de oxigen de pe submarinul dispărut s-ar fi consumat. Robotul Victor a ajuns pe fundul oceanului și a început căutarile

Rezervele de oxigen de pe submarinul dispărut s-ar fi consumat. Robotul Victor a ajuns pe fundul oceanului și a început căutarile
Sursa foto: unsplash

Robotul Victor 600, de producție franceză ce se poate scufunda până la 6.000 de meri, a ajuns pe fundul Oceanului Atlantic și a început căutarea submarinului Titan la bordul căruia se aflau cinci persoane care mergeau să viziteze epava Titanicului. Conform estimării Gărzii americane de Coastă, rezervele de oxigen ar fi consumate la momentul de față.

Nava care transporta robotul a ajuns în zona de căutare a Titanicului, informează Ifremer. Aceasta va cartografia cu precizie fundul mării, conform Digi24.
Garda americană de Coastă estimează că rezervele de oxigen de pe Titan s-au epuizat. Totuși, acestea sunt doar estimări și totul depinde de măsurile pe care pasagerii le-au luat pentru a conserva oxigenul.
Ryan Ramsey, un fost căpitan de submarin al Marinei Regale, a descris această situație ca fiind „sumbră”, în timp ce căutările submarinului continuă.

Robotul are brațe care pot fi controlate de la distanță

Robotul fără echipaj uman se poate scufunda până la 6.000 de metri adâncime, iar brațele sale sunt controlate de la distanță pentru a tăia cabluri sau pentru a efectua alte manevre de eliberare a vreunei nave blocate, a mărturisit operatorul mașinii.
„Victor nu este capabil să ridice submarinul de unul singur”, a declarat Olivier Lefort, șeful operațiunilor navale de la Ifremer, institutul francez de stat de cercetare oceanică care operează robotul, dar el a declarat pentru Reuters că e lar putea ajuta la agățarea Titanului de o navă care are capacitatea de a-l scoate la suprafață.
„Victor este capabil să facă explorări cu tot echipamentul video pe care îl are. De asemenea, este echipat cu brațe de manipulare care ar putea fi folosite pentru a scoate submarinul, cum ar fi secționarea cablurilor sau a lucrurilor care l-ar bloca pe fund”, a spus el.

Ifremer a trimis nava Atalante cu robotul său la cererea marinei americane.
„Aceasta este logica marinarilor. Atitudinea noastră a fost: Suntem aproape, trebuie să mergem”, a declarat Lefort.

Robotul este operat de un echipaj alcătuit din 25 de oameni.
„Putem lucra non-stop timp de până la 72 de ore, nu trebuie să ne oprim noaptea”, a spus el.

Alt robot va sosi pentru căutarea submarinului

Și un alt robot, Magellan Juliet, urmează să sosească în zona de căutare. Magellan estimează că vor fi necesare între 50 și 60 de ore pentru a duce acolo tot echipamentul, ceea ce înseamnă că ar ajunge în weekend.
Acesta este gata de luni și așteaptă transportul din partea autorităților americane.
Miercuri, o societate profesională pentru cercetare și exploatare, Explorere’s Club, a scris pe Twitter că a lucrat la obținerea aprobării pentru ca robotul Magellan să poată ajunge la fața locului.
Și marina britanică a trimis ajutor. O firmă britanică va duce echipamentele ce vor ajuta la căutarea submarinului.
Contraamiralul John Mauger, de la Paza de Coastă a SUA, a declarat că misiunea de căutare a submarinului dispărut este „încă o operațiune activă de căutare și salvare”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)