Revoluția din 1989, în documentele Ambasadei Poloniei: Ion Iliescu şi Silviu Brucan au cerut URSS ajutor militar (VIDEO)

Publicat: 24 12. 2014, 10:28
Foto: evz.ro

Dezvăluiri surprinzătoare ale Ambasadei Poloniei, la 25 de ani de la Revoluţie! Potrivit unor documente făcute publice de instituţie, Ion Iliescu și Silviu Brucan au cerut intervenția Armatei Sovietice în România, în contextul evenimentelor din decembrie 1989. În replică, URSS ar fi răspuns că este gata să acorde orice fel de ajutor cu excepţia intervenţiei trupelor.
Ambasada Poloniei la Bucureşti a publicat, în premieră, mesajele trimise de diplomaţii polonezi despre situaţia de la Bucureşti, în timpul evenimentelor din decembrie 1989. În documente este menţionată o vizită a liderilor de la acea vreme, Ion Iliescu şi Silviu Brucan, la Ambasada URSS, acolo unde ar fi cerut intervenţia Armatei sovietice în România.

Mesajele cifrate au fost transmise în zilele de 23-26 decembrie 1989 şi se găsesc în arhivele Ministerului Afacerilor Externe din Varşovia. În primul document, transmis pe 23 decembrie 1989, unul dintre diplomaţii polonezi relatează ceea ce i s-a spus de către un oficial al Ambasadei URSS la Bucureşti.

Astfel, Ion Iliescu şi Silviu Brucan au cerut, în numele Frontului Salvării Naţionale, ajutor militar Ambasadei Sovietice, pe motiv că. singuri nu se vor descurca. Fără să aştepte răspunsul, FSN a anunţat apoi public că Ambasada a promis ajutorul. Ulterior, URSS a anunţat că este gata să acorde orice fel de ajutor, cu excepţia intervenţiei trupelor. Mesajele făcute publice se succed cu rapiditate şi sunt trimise chiar mai multe depeşe într-o singură zi. Acestea se concentrează mai mult pe analiza evoluţiei Frontului Salvării Naţionale de la o structură nesigură, la una care acaparează tot mai mult puterea. Într-unul dintre mesaje, din data de 24 decembrie, diplomaţii polonezi fac o analiză a situaţiei din ţara noastră, în umbra evenimentelor din decembrie 1989, conform stiripesurse.ro.

„Caracteristic: atac numai la „clica Nicolae Ceauşescu”. FSN chemă la sprijinirea Armatei şi a Ministerului Afacerilor Interne şi a serviciului de securitate, care s-au declarat de partea poporului. În declaraţia FSN despre preluarea puterii se solicită ministerului să funcţioneze în mod normal. Asta înseamnă că miezul vechii structuri, deşi fără Nicolae Ceauşescu, a rămas neschimbat.” se arată într-unul dintre mesaje. Diplomaţii polonezi menţionează şi simpatia de care se bucura Ambasada ţării lor în rândul populaţiei care ieşise pe străzi.

Revoluția din 1989, în documentele Ambasadei Poloniei

http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf