EXCLUSIV // Revoltă în rândul profesorilor, după ce s-a speculat că latina ar putea fi eliminată din școli / Academicianul Răzvan Theodorescu: “Maghiarii, care nu au nicio legătură cu originile latinești, păstrează această materie cu sfințenie”

EXCLUSIV // Revoltă în rândul profesorilor, după ce s-a speculat că latina ar putea fi eliminată din școli / Academicianul Răzvan Theodorescu: “Maghiarii, care nu au nicio legătură cu originile latinești, păstrează această materie cu sfințenie”

Limba latină a devenit din nou subiect de dispute în România. Noi controverse au apărut în spațiul public după ce în presă au apărut informații, potrivit cărora Ministerul Educaţiei are în lucru noi variante de plan-cadru, potrivit cărora printre materiile care ar putea fi scoase definitiv din programa școlară pentru clasele V-VIII este limba latină.

Într-o variantă de plan-cadru aflată în lucru se elimină materia limba latină, sunt tăiate ore de la limba modernă numărul 2, de la fizică, chimie, biologie, geografie și istorie. Aceste modificări sunt discutate, în condițiile în care Ministerul Educației este obligat ca din 14 septembrie să pună în aplicare legea care prevede tăierea cu până la 5 a numărului de ore pe săptămână în gimnaziu.

Profesorii, nemulțumiți de scenariul eliminării limbii latine

Cum era de așteptat, cei mai revoltați de acest scenariu sunt profesorii. Despre perspectiva acestor modificări am discutat cu Emanuel Boboiu, profesor la un liceu din Cluj. Acesta a declarat pentru B1.RO, că în ciuda a ceea ce se crede, limba latină are un rol practic în dezvoltarea logicii, prin urmare materia trebuie studiată în continuare în școli:

“Limba latină trebuie să rămână în școli. Pentru a înțelege limba română, trebuie să știi bazele limbii latine. Dar un motiv mai concret decât acest lucru, de asemenea, important, este faptul că studierea limbii latine te ajută la dezvoltarea logicii. De exemplu, cei care se ocupă de programare, sunt ajutați de limba latină pentru că dezvoltă logica structurii gramaticale și te fac să potrivești lucrurile ca și în programare până la un punct. Nu e un lucru rău dacă limba latină rămâne în școli”, a declarat profesorul pentru B1.RO.

La rândul său, vicepreședintele Academiei Române, Răzvan Theodorescu, a precizat că scoaterea limbii latine din școli ar reprezenta o mare greșeală, având în vedere originile poporului român.

“Un popor care nu are nimic cu originile latine, e vorba de vecinii noștri maghiari, păstrează limba latină în școală cu sfințenie. Noi, un popor cu origini latine, singurul din această parte de lume, ne comportăm ca niște boșimani în materie de tradiție culturală, de tradiție istorică, de tradiție lingvistică. Este inadmisibil să te mândrești că o limbă care stă la temeiul atâtor civilizații europene poate să fie eliminată din învățământ la noi. Dat fiind că avem de a face în domeniul acesta cu oameni care sunt de o cultură îndoielică, nu mă miră nimic”, a spus istoricul Răzvan Theodorescu pentru B1.RO.

Cum răspunde Ministerului Educației speculațiilor apărute în spațiul public

În ceea ce privește Ministerul Educației, instituția se delimitează de informațiile care au apărut în spațiul public și care dau ca sigură posibilitatea ca limba latină să fie eliminate din clasele V-VIII. La solicitarea B1.RO, Ministerula precizat că noile planuri cadru sunt de fapt niște propuneri de la grupurile de lucru. Abia după validarea acestora în comisiile de specialitate ale Ministerului Educației și Cercetării vor fi făcute publice și vor fi supuse dezbaterilor.

“Când veți găsi planurile cadru pe site-ul ministerului și veti vedea că sunt eliminate materii, abia atunci putem vorbi. Dar să discutăm de ce am eliminat o materie…în momentul de față sunt niște scenarii, niște drafturi. Până când specialiștii ajung la cea mai bună variantă, mai durează”, a explicat pentru B1.RO purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:17 - Deficitul bugetar a urcat la 5,44% din PIB după primele nouă luni din 2024. Datele Ministerului Finanțelor despre cheltuielile statului
22:06 - Tinerii, tot mai greu de convins să își păstreze locul de muncă. „Vin o zi, două și realizează că nu e pentru ei”
22:05 - Ce a declarat ÎPS Teodosie privind petrecerile de Halloween. Ce păcat săvârșesc cei care merg la aceste evenimente: „Primesc amăgire și întuneric acolo”
22:03 - Iulian Paraschiv: Președintele de care România are nevoie este un președinte care să asigure parcursul european, să asigure un plan pentru România și un echilibru la guvernare, între partide și societatea românească (VIDEO)
21:57 - Șoșoacă invocă un scenariu în care pretinde că poate ajunge președinte interimar al României: „Cu candidatura mea la Senat e șah mat” (VIDEO)
21:34 - Când ar putea renunța România la ora de iarnă? Mai multe state au renunțat la acest sistem
21:30 - Diana Șoșoacă a anunțat planul în cazul în care nu va reuși să fie pe listă la prezidențiale: Oamenii noștri, șoșocarii vor scrie pe buletin numele meu si mă vor vota pe mine / La un anumit număr de voturi se anulează alegerile (VIDEO)
21:20 - Tot mai mulți români renunță la a mai ține banii în casă. Unde preferă să-și păstreze economiile
21:08 - Șoșoacă: „Ciolacu mi-a spus că trebuie să mă dau în spate. A zis că dacă nu vreau, va avea înțelegerea cu Simion. I-am răspuns: ‘nu ți-e rușine?’” (VIDEO)
21:02 - Care este motivul pentru care Polonia refuză să ofere Ucrainei armele cumpărate din Coreea de Sud: „Aceste arme trebuie să servească securităţii şi apărării Poloniei”