Revoltă în rândul cetățenilor după ce autoritățile din Ilfov intenționează să ardă 40.000 de tone de gunoi în București, la incineratorul promis de Primăria Capitalei: „Aceste instalații produc dioxină, un factor cancerigen”

Revoltă în rândul cetățenilor după ce autoritățile din Ilfov intenționează să ardă 40.000 de tone de gunoi în București, la incineratorul promis de Primăria Capitalei: Aceste instalații produc dioxină, un factor cancerigen
sursa foto: pixabay

EXCLUSIV ONLINE // Consiliul Județean Ilfov a dezbătut joi Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor, într-un moment în care Comisia Europeană va declanșa în acest an o procedură de infringement din cauza dezastrului ecologic reprezentat de gropile de gunoi din jurul marilor orașe din România. Ședința nu a fost lipsită de momente tensionate între autoritățile locale și reprezentanții societății civile, mărul discordiei fiind reprezentant de intenția Consiliului Județean Ilfov de a folosi incineratorul din București anunțat de Primăria Capitalei, pentru a scăpa de 40.000 de tone de deșeuri, provenite din localitățile ilfovene .

Primarul Capitalei a anunțat intenția de a construi „un incinerator modern” până în anul 2023 care va costa 230 milioane de euro, instalație care ar urma să funcționeze în Sectorul 4, pe locul unde acum se afla CET Progresu. Planul se află în acest moment în impas, având în vedere faptul că din suma totală prevăzută pentru instalație, 180 de milioane ar urma sa fie finanțare europeană, care ar putea fi blocată în contextul procedurii de infrigement.

Specialiștii și reprezentanții societății civile au atras însă atenția că incineratorul nu este o soluție pentru combaterea poluării. Din contră, va genera și mai multă poluare, atât în București, cât și în localitățile de la periferia Capitalei.

Unul dintre experții independenți prezenți la dezbatere a atras atenția că și Japonia, stat care excelează la capitolul reciclării și a sortării deșeurilor, a folosit inițial ca soluție incineratoarele pentru a scăpa de gunoaie, o măsură care a fost regretată ulterior. Problema cea mai gravă ar fi dioxina generată, o substanță cancerigenă.

„Toate aceste incineratoare produc dioxină care este un factor cancerigen. Aceste incineratoare au devenit o problemă de sănătate publică majoră. Din bugetul pe care l-ați alocat pentru construirea unui generator într-un sector din București pentru locuitorii din Ilfov nu ar fi mai realist să faceți o campanie de informare publică continuă care să învețe populația să recicleze?”, a explicat acesta.

Drept răspuns la problema ridicată, fostul ministru al Mediului Lucia Varga, în prezentconsilier al președintelui CJ Ilfov, a sugerat că arderea deșeurilor provenite din Ilfov în Capitală, după construcția incineratorului, ar urma să fie problema exclusivă a Primăriei Capitalei și nu privește autoritățile locale din județul Ilfov.

„Nu se realizeaza în acest moment în Ilfov incineratorul. Nu este prevăzut în plan așa ceva. Primaria Bucureștiului va analiza această investiție. Dacă se va discuta și la nivelul Consiliului Județean Ilfov și dacă se va primi o solicitare privind realizarea unei astfel de instalații cel mai probabil ne gândim să facem un referendum. Însă acest moment în Ilfov instalațiile nu includ incinerator. Dacă Bucureștiul face incinerator ducem și noi acolo 40.000 de tone, dacă nu se face avem soluții. Se mărește puțin capacitatea instalației de tratatre pe cale biologică. Dacă se face la București ducem si noi acolo 40.000 de tone din 200.000 de tone, pentru că trebuie să fie eliminate undeva”, a precizat Lucia Varga.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Președintele Asociației Mama Natură a subliniat că în județul Ilfov cea mai mare parte a poluării este geneată de situația gropile de gunoi. Acesta a atras atenția că în acest moment autoritățile locale nu le pot închide pentru că nu există alte locații unde să fie depozitate. Acesta a atras atenția că în urma măsurătorilor făcute, nivelul de poluare din jurul gropilor de gunoi a fost depășit și de trei ori.

Cea mai gravă problemă ridicată în cadrul dezbaterii de către cei prezenți este cea a poluării aerului. Potrivit unui specialist, a devenit atât de inespirabil aerul din localitățile ilfovene, încât situația este comparabilă cu dezastrul înregistrat în capitala Chinei.

„Am văzut pe slide, populația județului Ilfov, în jur de 170.000 de locuitori. Aș vrea să vă spun că doar în Chiajna, la ora actuală sunt peste 100.000 de locuitori. Daca vedem cum arată poluarea, vedem 169 de unități în Beijing, 127 de unități în Chiajna. Nu putem sta cu geamurile deschise. Deja se fac multe defrișări la periferia comunei Chiajna. Aveți punctal module pentru tratarea deșeurilor în zonă? Nu știm la ora actuală cine beneficiază de intoxicarea noastră. Nu se mai poate trăi așa, gândiți-vă la viitor, la copii! Vorbim despre o zonă suprapopulată, iar Bucureștiul este extraordinar de poluat”, a precizat unul dintre invitații de la dezbatere.

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor a fost pus în consultare publică în luna august 2019. După dezbaterea de joi, PJGD urmează să primească avizul de mediu și apoi va putea fi aprobat în ședința Consiliului Județean Ilfov.

Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor (PJGD) poate fi consultat aici:Descarcă planul

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:48 - Urmărire cu focuri de armă în trafic: Un tânăr a furat o mașină și a avariat alte cinci autoturisme și două autospeciale de poliție
19:29 - Adriana Bahmuțeanu: Copiii mei sunt ținuți într-un imobil de către frații lor vitregi. Voi depune plângeri penale împotriva celor de la DGASPC. Ei nu m-au ajutat, ba chiar au o relație de obediență față de frații vitregi (VIDEO)
18:56 - Hideg, după ce lui Coldea i s-au permis deplasările în interiorul UE: Nu mai am încredere în judecătorii de la Curtea de Apel București. Mă întreb dacă dorm bine noaptea după ce au făcut că așa li s-a spus (VIDEO)
18:16 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 24 – 30 noiembrie: Factor de noroc pentru Raci. Sunt protejați, favorizați (VIDEO)
17:34 - Dani Oțil, luat la rost de fani: „Nu se mai satură de bani”. Replica prezentatorului TV: „V-am umblat în buzunar? (FOTO)
17:08 - USR depune plângere penală pentru fraudă la vot în diaspora, în primul tur al prezidențialelor din România
16:45 - Corina Chiriac, mesaj emoționant după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Îmi pare extrem de rău că nu am reușit să înregistrăm măcar un duet, să rămână” (VIDEO)
16:15 - Profesorul Mircea Dumitru: Ne confruntăm cu o criză de lideri. Nu știu cu cine voi vota, dar voi merge la vot. Vreau să joc, pentru că oricât de dificilă și proastă ar fi alegerea mea, e mai bună decât nealegerea într-o democrație
15:37 - O ursoaică și puii ei dau târcoale în zona Mamut din Alba Iulia: „S-a emis mesaj RO-ALERT”
15:20 - Marina Voica, copleșită de durere după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu îmi vine să cred! A fost unicul meu prieten”