Revoltă după închiderea Transalpinei. Ce spun iubitorii sporturilor de iarnă (VIDEO)

Revoltă după închiderea Transalpinei. Ce spun iubitorii sporturilor de iarnă  (VIDEO)
Foto: Facebook/Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

În acest an, una dintre rutele de acces spre Domeniul Schiabil Transalpina din Voineasa-Vâlcea a rămas închisă, acest fapt provocând o revoltă mocnită printre iubitorii sporturilor de iarnă și operatorii în turism zonali.

Traseul care leagă Meridionalii de vestul țării, închis

Mai exact, este vorba despre tronsonul din Transalpina DN67C care face legătura cu Ardealul, cuprins între Obârșia Lotrului, județul Vâlcea, și Curpăt, județul Alba.

În trecut, tot la presiunea iubitorilor sporturilor de iarnă, s-au găsit soluții ca această secțiune să rămână deschisă în premieră timp de doi ani la rând, pe timpul sezonului rece, perioadă în care s-a acționat cu utilajele de deszăpezire, scrie Adevărul.

Ulterior, din toamna anului 2023, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a decis să revină asupra acestei hotărâri și să închidă traseul care leagă Meridionalii de vestul țării.

Această decizie i-a nemulțumit pe turiștii din zona Ardealului, îndrăgostiți de pârtiile de la Transalpina Voineasa, dar și pe proprietarii de pensiuni din zonă.

Turiștii acuză faptul că sunt nevoiți să ocolească sute de kilometri ca să ajungă la resortul schiabil de lângă Lacul Vidra, iar proprietarii de pensiuni se plâng de scăderea numărului de clienți. Mai mult, proprietarii unor cabane de pe traseu se văd nevoiți să încalce legea pentru a ajunge la proprietățile lor.

Cum motivează CNAIR închiderea traseului

Decizia închiderii a fost luată pe motiv că este imposibil să se intervină eficient din cauza viscolului și zăpezii.

„Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj a solicitat închiderea sectorului de drum (de 20 km lungime – n.red.) din următoarele motive: zona izolată, fără rețele de utilități și distribuție a energiei electrice, fără semnal la rețelele de telefonie mobilă, nu există stații de carburanți sau magazine decât la o distanță de circa 40 km, traficul auto în sezonul de iarnă este aproape inexistent, traseul drumului este unul sinuos, cu declivități mari, înzăpezibil pe multe sectoare, nejustificându-se economic ținerea sectorului deschis circulației, nu se justifică înființarea unui nou punct de sprijin în zonă, CNAIR nu deține teren în zonă și ar fi necesare exproprieri, suplimentare utilaje și suplimentare personal propriu”, sunt motivele invocate de CNAIR într-un răspuns trimis celor care administrează pârtiile de la Transalpina Ski, pentru a ține închis și tronsonul dintre Obârșia Lotrului și Curpăt, pe timpul iernii, scrie sursa citată.

Măsura autorităților este considerată de turiști și de operatorii din turism drept una cu tentă politică, de subminare a turismului montan din zonă, unul cu un potențial uriaș, unic în România.

„O decizie mizerabilă a CNAIR… să protestăm în număr cât mai mare pentru această decizie lipsită de sens… pentru câțiva kilometri trebuie să ocolim sute… Ar merita să facem un protest, aici, pe Facebook sau chiar în scris, pe cale oficială către CNAIR!”, au declarat internauții pe rețelele de socializare, potrivit Adevărul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`