Revocarea Liei Savonea, cerută de șapte membri CSM: Printre altele, șefa Consiliului este acuzată pentru atitudinea sa față de Klaus Iohannis și Ana Birchall, dar și pentru relația cu Adina Florea
Șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii cer oficial plenului să o revoce pe Lia Savonea din funcția de președinte, „pentru modul defectuos în care domnia sa și-a exercitat atribuțiile prevăzute de lege”, potrivit g4media.ro.
Cei șapte semnatari ai cererii de revocare sunt judecătorii Mihai Andrei Bălan, Andreea Anamaria Chiș și Mihai Bogdan Mateescu, respectiv procurorii Cristian Mihai Ban, Florin Deac, Nicolae Andrei Solomon și Tatiana Toader.
Aceștia susțin că Lia Savonea a îndepărtat CSM de la rolul său constituțional, „făcând imposibilă colaborarea în cadrul organului colegial, cu consecinţe extrem de grave pe planul funcţionării şi credibilităţii acestuia atât pe plan intern, faţă de magistraţii români şi de întreaga societate, cât şi pe plan extern, în raporturile cu organismele internaţionale”.
Printre altelele, semnatarii documentului îi reproșează Liei Savonea că „a generat și a întreținut o stare conflictuală cu actualul ministru al justiției”, Ana Birchall, și a încălcat dispozițiile legale, prin transmiterea proiectului de modificare a legislației privind activitatea Agenției Naționale de Integritate direct conducătorului comisiei parlamentare.
Totodată, acuză ei, Lia Savonea „a implicat CSM într-o polemică instituțională cu Președintele României pe tema refuzului acestuia de a numi în funcția de ministru al justiției un judecător în funcție” și „a avut întâlniri particulare cu conducători din sistemul judiciar – de exemplu cu adjunctul şefului SIIJ, dna. procuror Adina Florea în data de 1 aprilie 2019”.
„A abordat problema comunicării publice într-un mod lipsit de echilibru și imparțialitate în funcţie de localizarea pe palierul politic a titularului acţiunii declanşatoare a reacțiilor Consiliului
(…) Mai mult, a folosit site-ul instituției pentru exprimarea unor opinii în probleme cu caracter personal, cum ar fi comunicatul de presă din data de 01 octombrie 2019 cu privire la criticile ce i s-au adus cu privire la un proiect de modificare a legislației privind activitatea Agenției Naționale de Integritate, în care sunt cuprinse unele propuneri, suspectate la nivelul percepţiei publice, că ar putea profita unor membri ai Consiliului, printre care și domnia sa.
(…) De asemenea, prin comunicări asumate direct şi fără niciun fel de consultare/înştiinţare a membrilor, Preşedintele Consiliului, doamna judecător Lia Savonea, minimalizează importanţa unor recomandări și constatări din rapoarte internaționale, discreditând organismele care le-au emis, acuzându-le nefondat de erori factuale.
(…) În concluzie, atribuţia de reprezentare care impune echilibru, onestitate şi neutralitate a fost în mod manifest nesocotită de către preşedintele CSM, doamna jud. Lia Savonea, într-o astfel de manieră încât Consiliului, ca organ colegial de rang constituţional i-a fost ştirbită autoritatea, a fost pus în percepţia publică în zone incompatibile cu rolul său, cu consecinţa diminuării alarmante a încrederii societăţii, şi a organismelor internaţionale în capacitatea sa instituţională”, mai arată cererea de revocare, potrivit g4media.ro.