Înfrângere pentru Tudorel Toader: CSM a dat aviz negativ pe revocarea lui Augustin Lazăr

Înfrângere pentru Tudorel Toader: CSM a dat aviz negativ pe revocarea lui Augustin Lazăr
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

UPDATE:Secţia de procurori a CSM a dat aviz negativ privind cererea lui Tudorel Toader de revocare a lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general. Avizul a fost dat cu unanimitate de voturi, 5 la 1.

Avizul are doar rol consultativ, decizia fiind acum la preşedintele Klaus Iohannis.

Augustin Lazăr este audiat luni în secţia pentru procurori a CSM unde se discută cererea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului general. Avizul CSM este consultativ.

Tudorel Toader a criticat faptul că Augustin Lazăr a cerut amânarea audierii în Consiliu, data inițială fiind stabilită pentru 20 noiembrie. Ministrul Justitiei a cerut ca dezbaterile să aibă loc mai devreme, iar CSM a devansat discutiile privind avizul in cazul revocării pentru 19 noiembrie.

„Aţi amânat la dânsul cu 7 zile, aţi scurtat la mine cu o zi. Nu am interesul să trag de timp, un interes de care nu aş fi sigur în cazul procurorului general, care, mai mult decât cererea formulata la dumneavoastră, s-a adresat instanţei de contencios din Alba. Mâine e termen, coincidenţă sau nu, chiar mâine când urma să aiba loc dezbaterea de aici”, a spus Tudorel Toader la CSM.

„Nu vreau sa planeze asupra Sectriei niciun fel de dubiu. Mi se pare firesc să fi încercat să stabilim termenul de comun acord. Poate e greşit că am apelat la curtoazia instituţională. Domnul procuror general şi-a exprimat imposibilitate, dumneavoastră aţi invocat la fel, în cursul săptămânii trecute CSM, la Alba Iulia, a desfăşurat o manifestare pentru Centenar. Chestiunile de timing au fost făcute cu bună-credinţă”, a replicat Codruţ Olaru, vicepreşedintele CSM.

Pe 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedura de revocare din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei a enumerat atunci 20 de puncte privind activitatea procurorului general, printre care: probleme grave de comportament şi comunicare publică; probleme grave de management; lipsa organizării eficiente şi a asumării responsabilităţii; discursuri eminamente politice şi acuzaţii la adresa autorităţilor statului; contestarea deciziilor Curţii Constituţionale; neîndeplinirea obligaţiilor asumate prin proiectul de management prin utilizarea pe scară largă a delegărilor în funcţii de conducere; critici aduse Parlamentului şi Guvernului; modul de desfăşurare a anchetei privind intervenţia jandarmilor la protestul din 10 august; încălcarea legii prin semnarea unor protocoale cu SRI.

Potrivit legii, ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie a şefului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia pentru procurori a CSM dă un aviz consultativ iar decizia o ia şeful statului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`