Revelionul, noaptea exceselor. Medicul Ciuhodaru, despre cele mai frecvente probleme cu care pacienții vin la urgențe: AVC la vârste din ce în ce mai mici, o caracteristică a acestei perioade. Nu neglijați această simptomatologie! (VIDEO)

Publicat: 31 12. 2023, 22:29
Dr. Tudor Ciuhodaru

Revelionul este noaptea exceselor. In special cele alimentare si bahice. De obicei medicii sunt pregatiti sa le acorde primul ajutor celor care exagereaz sau celor care au suferit diverse accidente, cum ar fi cele provocate de petarde.

Medicul Tudor Ciuhodaru a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, unde a comentat acest subiect.

Ciuhodaru a vorbit despre cât de rău pot face petardele.

“Cel mai grav caz din acest an a fost la Iași, un tânăr de 35 de ani, cu arsuri de peste 75 % suprafață corporală, care nu a mai putut fi salvat. Nu le folosiți în spațiile închise, nu le folosiți după ce ați consumat alcool, nu le lăsați pe mâna copiilor, pentru că de la amputații traumatice, mai multe fracturi deschise, arsuri la nivelul feței, traumatisme oculare, aproape niciuna nu a lipsit. Haideți să încercăm să fie mai multă liniște și mai puține urgențe în această perioadă. E simplu, nu le folosiți!”

Recomandări pentru cei care, de obicei, fac excese culinare

Medicul Tudor Ciuhodaru a făcut câteva recomandări pentru cei care, de obicei, fac excese culinare, dar și sfaturi pe a ne feri de indigestie.

“Sfaturi pentru indigestie mâncați ceea ce va place, dar introduceți câte un singur aliment concentrat la o singură masă, concentrat înseamnă tot ce  nu este fruct sau legumă. Încercați să nu stropiți caltaboșii, cârnații, slănina cu foarte mult alcool, pentru că pancreatitele, hemoragiile digestive superioare, ulcerele fac parte din patologia acestei perioade și mai ales nu întrerupeți medicația cronică doar pentru a putea mânca sau a bea. Bolile metabolice, diabetul, bolile de tip gută se decompensează în momentul în care nu respectăm acest regim igieno dietetic și de ce să nu spunem, și sarea, și excesul de grăsimi pot să agraveze afecțiunile cardiace și acea durere precordială ,care iradiază în umărul stâng sau în brațul stâng, este un semnal, mai ales când durează de peste 3-5 minute, că s-ar putea să fie vorba de un infarct miocardic acut. În plus, prezentați-vă de urgență la spital, orice temporizare în infarctul miocardic acut este letală și mai țineți cont de acea durere epigastrică, pe care de multe ori o punem pe seama excesului de alcool sau de mâncare, s-ar putea să fie semnul unui infarct inferior și nici atunci nu temporizați prezentarea la spital. Încercați ca după mesele abundente să mai faceți și câte o pauză, să nu începeți să mâncați chiar așa, la 12 noaptea, o pauză de jumătate de oră, între felurile de mâncare, încercați să luați și acea felie de ananas crud, nu din conservă, care poate facilita digestia și, evident, atenție, la alcool și nu doar atunci când îl beți, pentru că vreau să trag un nou semnal de alarmă. În ultima perioadă, de Crăciun și de Revelion, patologia asta a început să egaleze patologia digestivă și chiar s-o depășească. 1 din 10 pacienți prezentați la urgență avea fie un traumatism, fie o agresiune, fie un exces etanolic, iar comele toxice exogene, tulburările de ritm cardiac, instalate pe fondul excesului de alcool sunt frecvente în această perioadă. Și încă un lucru extrem de important, nu vă urcați la volan după ce ați băut. Unul din 3 accidente mortale e pe fondul consumului de alcool.

Și, din păcate, șoferii încearcă să găsească tot felul de metode să păcălească fiola de Crăciun. Nu sunt valabile nici în această perioadă, degeaba vă spălați pe dinți, puneți scorțișoară pe cerul gurii, etc”.

Cele mai des întâlnite probleme în această perioadă

Medicul a fost întrebat care sunt cele mai des întâlnite probleme în această perioadă.

“Primele două locuri au început să se inverseze. Vorbesc de accidentul vascular cerebral, la vârste din ce în ce mai mici, este o caracteristică a acestei perioade. O dată la 3 ore, cel puțin de Crăciun, am avut un accident vascular cerebral la vârste din ce în ce mai mici. Nu neglijați nici această simptomatologie.

Formula aceea fast, față asimetrică, asimetria ridicării antebrațului, spune cu dificultate cuvintele sau nu le înțelege. Prezentați-vă urgent la spital pentru că am pacienți de 30-40 de ani cu accident vascular cerebral instalat la vârste cu care nu eram obișnuiți înainte. Și gândiți-vă că și stresul sărbătorilor face ca riscul unui astfel de potențial accident să fie întâlnit, iar pe de altă parte, atenție și la incendii. Arsurile sunt caracteristice în această perioadă, iar intoxicațiile cu monoxid de carbon, mai ales în mediul rural, cu sobele acelea necurățate, coșurile întreținute pot fi un pericol important”.