Reuters: Oamenii nu mai vor să citească știri, pentru că le consideră deprimante, crude și plictisitoare

Reuters: Oamenii nu mai vor să citească știri, pentru că le consideră deprimante, crude și plictisitoare

Tot mai mulți oameni refuză să mai citească știrile, descriindu-le ca fiind deprimante, crude și plictisitoare, sugerează un studiu global, citat de Reuters și BBC.

Unii oameni evită știrile din cauza războiului din Gaza

Aproape patru din 10 (39%) oameni din întreaga lume au spus că uneori sau adesea evită în mod activ știrile, comparativ cu 29% în 2017, potrivit raportului.

Războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu ar fi putut contribui la dorința oamenilor de a se opri din a mai citi știrile, au spus autorii raportului.

Un total de 94.943 de adulți din 47 de țări au fost chestionați de YouGov în ianuarie și februarie pentru Digital News Report din acest an.
Raportul a fost publicat într-un moment în care miliarde de oameni din întreaga lume au participat la vot la alegerile naționale și regionale.

Raportul a constatat că alegerile au crescut interesul pentru știri în câteva țări, inclusiv în Statele Unite. Cu toate acestea, tendința generală rămâne ferm descendentă, potrivit studiului.

În întreaga lume, 46% dintre oameni au spus că sunt foarte sau extrem de interesați de știri – în scădere de la 63% în 2017. În Marea Britanie, interesul pentru știri s-a redus aproape la jumătate din 2015.

Cei care evită să se mai informeze o fac mai ales din cauză că se simt neputincioși

„Agenda de știri a fost evident deosebit de dificilă în ultimii ani”, a declarat autorul principal al raportului, Nic Newman, pentru BBC News.
„Am avut pandemie [și] războaie, așa că este o reacție destul de naturală ca oamenii să se îndepărteze de știri, fie că vor să-și protejeze sănătatea mintală sau pur și simplu pentru a-și vedea liniștitți de viață.”

Campania electorală din SUA a determinat mai mulți oameni de acolo să redevină interesați de știri. Newman a spus că cei care aleg să evite selectiv știrile o fac adesea pentru că se simt „neputincioși”.

„Sunt oameni care simt că nu au putere asupra lucrurilor îngrozitoare care se întâmplă în lume”, a spus el. Unii oameni se simt din ce în ce mai copleșiți și confuzi de cantitatea de știri din jur, în timp ce alții se simt obosiți de politică, a adăugat el.

Potrivit raportului, femeile și tinerii sunt mai predispuși să se simtă epuizați de cantitatea de știri din jur. Între timp, încrederea în știri rămâne constantă la 40%, dar este în continuare cu 4% mai mică decât era în apogeul pandemiei de coronavirus, sugerează sondajul.

În Marea Britanie, încrederea în știri a crescut ușor în acest an, la 36%, dar rămâne cu aproximativ 15 puncte procentuale mai mică decât înainte de referendumul Brexit din 2016.

Raportul a constatat că audiența surselor tradiționale de știri precum televiziunea și presa scrisă a scăzut drastic în ultimul deceniu, tinerii preferând să obțină știrile online sau prin intermediul rețelelor sociale.

Cea mai importantă platformă de socializare pentru știri este în continuare Facebook, deși este în declin pe termen lung.
YouTube și WhatsApp rămân surse importante de știri pentru mulți, în timp ce TikTok este în creștere și l-a depășit acum pe X (fostul Twitter) pentru prima dată.

Treisprezece la sută dintre oameni folosesc aplicația de partajare video pentru știri, comparativ cu 10% care folosesc X.
Cifra pentru TikTok este și mai mare pentru tinerii de 18-24 de ani la nivel global, la 23%.

Autorii raportului au spus că unii oameni consideră că este „prea multă politică” în știri. Raportul a detectat o suspiciune publică larg răspândită cu privire la modul în care inteligența artificială (AI) ar putea fi utilizată în realizarea știrilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`