Alexandru Rafila a participat la reuniunea miniștrilor Sănătății din UE, marți, la Luxemburg, acolo unde a subliniat că România susține găsirea unei soluții prin care să se evite pierderea unor cantități mari de vaccin care trebuie plătit de statele membre, informează instituția condusă de social-democrat.
„În ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19, ministrul Rafila a subliniat că România susține găsirea unei soluții având în vedere contextul actual, care să evite pierderea unor mari cantități de vaccin care trebuie plătit de statele membre. În acest sens, România este co-semnatară a scrisorii inițiate de Polonia, alături de alte 9 state membre, care propune soluții ce ar putea să constituie elemente de negociere ale reprezentanților CE și cei ai producatorilor și care să acorde mai multă flexibilitate în cadrul contractelor de achiziție comune”, se arată în comunicatul transmis marți de Ministerul Sănătății.
Furnizarea de ser trebuie să țină cont de capacitatea de absorbție din statele membre.
„Furnizarea de vaccin trebuie să țină seama de capacitatea de absorbție din statele membre, de diminuarea eficacității vaccinurilor față de tulpinile circulante, iar încrederea în vaccinuri, în general nu trebuie afectată de situația generată de actualele contracte pentru vaccinurile împotriva COVID-19”, se mai arată în același comunicat.
Titularii din Sănătate au abordat și alte subiecte la Consiliul minsterial EPSCO de la Luxemburg.
„Pe agenda discuțiilor miniștrilor Sănătății din Uniunea Europeană s-au aflat subiecte de interes în contextul actual, precum utilizarea datelor electronice din sănătate, dar și un schimb de opinii privind revizuirea Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene. De asemenea, sunt discutate propunerile de adaptare a strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în funcție de contextul epidemiologic actual și posibilitatea renegocierii contractelor pentru vaccin, pentru a evita risipa și pentru a răspunde nevoilor reale de sănătate publică referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19”, spune Ministerul Sănătății.
În cadrul reuniunii, ministrul Alexandru Rafila a explicat că urgențele de sănătate publică sunt evenimente care ne influențează decisiv sănătatea, viața socială și economia.
„Schimbul de informații și date, uniformizarea raportărilor, mecanismele de luare a deciziilor având la dispoziție același set de date a permis statelor membre ale UE să controleze extinderea pandemiei și să ofere soluții pentru reluarea rapidă a activităților economice. România consideră importantă adoptarea unui Regulament privind Spațiul de date în sănătate, care să asigure confidențialitatea și protecția datelor fiecărui cetățean, iar utilizarea acestuia să ducă la îmbunătățirea sănătății din UE, ținând cont de prioritățile identificate în fiecare stat membru”, a declarat ministrul român al Sănătății în cadrul reuniunii”, a mai spus oficialul român în cadrul evenimentului.
Ministerul Sănătății notează că, în timpul lucrărilor, reprezentanții Comisiei Europene si ai Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor au prezentat informări privind creșterea cazurilor de hepatită de origine necunoscută la copii și a cazurilor de variola a maimuței, precum și despre asistența medicală și sprijinul umanitar acordat Ucrainei și cetățenilor ei refugiați în țări membre ale UE.
„Sesiunea finală a fost dedicată revizuirii Strategiei globale de sănătate a Uniunii Europene pentru o «Uniune Europeană a Sănătății», care trebuie să răspundă nevoilor cetățenilor de a juca un rol mai activ în protejarea sănătății lor și în respectarea dreptului universal la sănătate. Noua strategie ar trebui să îmbunătățească accesul la serviciile de asistență medicală și la cele de sănătate publică și să asigure coordonarea și reziliența sistemelor de sănătate din statele membre în situații de criză, a menționat ministrul Sănătății din România”, a mai menționat Ministerul Sănătății.