Retrageri în masă din Masonerie după ce DNA a intentat un proces împotriva a doi membri ai Asociației `Marea Lojă Naţională din România`

Retrageri în masă din Masonerie după ce DNA a intentat un proces împotriva a doi membri ai Asociației `Marea Lojă Naţională din România`

Asociația „Marea Lojă Naţională din România” (MLNR) se confruntă cu un val de plecări. Peste 2.000 de membri ai acesteia, cei mai mulți dintre ei funcționari publici, au părăsit MLNR după ce, în 2017, procurorii de la DNA Oradea au intentat un proces împotriva chestorului Liviu Popa, fostul șef al IPJ Bihor, și a judecătorului Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, ambii membri ai Asociației, potrivit unor surse citate de Adevărul.

Cei doi sunt acuzați de fals în declaraţii într-un dosar în care au fost inculpaţi pentru acte de corupţie mai mulţi poliţişti din cadrul IPJ Bihor. Dosarul se judecă la Curţea de Apel Timişoara.

Deși, potrivit legii, trebuie să-și declare apartenența la MLNR, nici Popa, și nici Galea nu au făcut vreo mențiune în acest sens în declarațiile lor de interese. Potrivit Adevărul, care citează interceptări telefonice, mărturii ale altor masoni şi documente, cei doi ar face parte din Loja ”Țara Crișurilor”, Liviu Popa fiind mason din 2007, și având gradul de „Maestru Mason” din 2009, în timp ce Ovidiu Galea a depus în 2014 „Jurământul ucenicului”. Niciunul dintre ei nu a menționat în declarațiile de interese din perioada 2008-2016 apartenența la masonerie.

„Judecătorii şi procurorii au obligaţia de a completa calitatea de membru în asociaţii, fundaţii sau alte organizaţii neguvernamentale, inclusiv cele masonice, în cadrul declaraţiei de interese prevăzută de art. 5 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, se arată într-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii.

Unul dintre cei care au plecat din masonerie în ultima perioadă este actualul city manager al municipiului Oradea, Dacian Palladi, membru al MLNR din 1998 şi membru al Lojei “Ţara Crişurilor” și care a dat declarații în calitate de martor, în primăvara acestui an, în dosarul în care sunt implicați Liviu Popa și Ovidiu Galea.

Cei doi au fost trimişi în judecată pentru că nu și-au declarat apartenenţa la MLNR în condiţiile în care au cercetat ori judecat fraţi masoni, următorul termen din dosar fiind stabilit pentru data de 10 septembrie.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie