Retragerea celor 12.000 de soldați americani din Germania a fost suspendată după tranziţia de putere la Casa Albă. Comandantul forţelor SUA în Europa, Tod Wolters, le-a declarat jurnaliştilor miercuri că noua administraţie a preşedintelui Joe Biden şi secretarul apărării american Lloyd Austin au pus planurile ‘în aşteptare. ”Nu ştiu care va fi această” decizie, a spus Wolter.
În iunie, Donald Trump, anunţase retragerea soldaţilor americani din Germania, după o îndelungată dispută cu Berlinul referitoare la bugetul alocat de acesta apărării, care este inferior ţintei NATO de 2% din produsul intern brut, anunță dpa, citată de Agerpres.
Parlamentarii americani au adoptat un buget al apărării împotriva voinţei lui. Legea respectivă stipulează că retragerea planificată va fi blocată pentru moment. Conform actului normativ, secretarul american al apărării trebuie să informeze Congresul dacă măsura ar fi în interesul naţional.
O parte din trupele americane care ar fi fost retrase dinGermaniaar fi trebuit să ajungă, prin rotație, în România,Poloniași în Țările Baltice, a anunțat secretarul american al Apărării, Mark Esper.
„Ne dorim să ducem mai multe forțe în regiunea Mării Negre, mai ales în România”, a declarat Mark Esper, în vara anului trecut. Totodată, oficialul american a precizat că Pentagonul dorește să trimită mai multe forțe în Statele Baltice și în Polonia. Totul, în contextul în careSUAse pregătesc să retragă trupe de pe teritoriul Germaniei.
Sursa citată menționează că, în ultimii ani, Armata americană a investit foarte mult în România, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, laBaza Aeriană Campia Turzii și la un centru al Forțelor Aeriene, aflat în pregătire.
Mark Esper a precizat că planul este ca, pe măsură ce Pentagonul retrage un regiment dinGermania, forțele unității respective să fie mutate, prin rotație în Europa.
În acest context, tot mai multe voci s-au întrebat dacă nu cumvadeciziaSUAva conduce la creșterea prezenței militare americane în România, având în vedere relevanța strategică deosebită pe care o are regiunea Mării Negre. De altfel, ambasadorulAdrian Zuckermana promis, în cadruldiscursuluisusținut la Consiliul din România al Ligii Navale a Statelor Unite, căo parte din soldați ar putea ajunge chiar în țara noastră.
„Sunt sigur că mulți dintre voi ați auzit recent că România va găzdui un număr substanțial de trupe americane suplimentare, ca rezultat al noii noastre politici strategice de apărare. România este aliat cheie în această politică strategică. Flancul de sud-est al Europei va fi pe deplin protejat de orice influență malignă. România este unul dintre pilonii și partenerii vitali din strategia de apărare a Statelor Unite și a NATO. România nu ar trebui să se îngrijoreze niciodată de integritatea și securitatea granițelor sale”, a declarat diplomatul american cu orgini românești.