Rețete în care pot fi refolosiți cozonacii rămași după sărbători. Combinația de arome va surprinde și persoanele cel mai greu de mulțumit

Publicat: 02 01. 2025, 18:23
Sursa foto: Captură video YouTube / Gust și Savoare

Pe cât de delicios este cozonacul în primele zile după coacere, pe atât de greu de mâncat devine după ce a început să se usuce.  Pentru a fi evitată aruncarea lui și risipa alimentară, acest desert tradițional extrem de apreciat poate intra în compoziția altor dulciuri inedite, ce vor surprinde chiar și cele mai pretențioase persoane.

Ingredientele principale pentru aceste rețete sunt puțină creativitate și dorința de a încerca ceva care iese din tiparele clasice, tradiționale.

Următoarele trei rețete propun o viziune diferită asupra modului în care poate fi consumat cozonacul, dar la fel de delicioase.

Budincă de cozonac cu bezea

Ingrediente:

  • 300 g de cozonac uscat
  • 500 ml lapte
  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • 50 g stafide (opțional)
  • 3 albușuri pentru bezea

Se taie cozonacul uscat trebuie și se lasă deoparte. În cazul în care folosești stafide, se pun la hidratat în apă caldă sau rom timp de 15-20 de minute, apoi se scurg bine, potrivit Știrile ProTv.

Într-un bol mare, se bat ouăle cu zahărul până devin o cremă omogenă. Se adaugă laptele, esența de vanilie și un praf de sare. Se amestecă bine până când zahărul se dizolvă complet.

Se unge o tavă sau un vas termorezistent cu unt. Se așază bucățile de cozonac în tavă, suprapunându-le ușor. Se presară stafidele hidratate peste cozonac. Se toarnă amestecul de lapte și ouă peste cozonac, asigurându-te că este bine acoperit.

Se lasă cozonacul să absoarbă lichidul timp de 10-15 minute. Dacă este necesar, se apasă ușor cu o lingură pentru ca tot cozonacul să fie acoperit.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se coace budinca timp de 30-40 de minute, până când se rumenește frumos deasupra și amestecul de ouă și lapte s-a închegat.

Dacă dorești să adaugi un strat de bezea, se bat albușurile cu zahăr până se obține o spumă fermă. Se întinde bezeaua peste budinca aproape coaptă și se mai lasă la cuptor 5-10 minute, până devine aurie.

Se lasă budinca la răcit înainte de servire. Se poate servi simplă sau cu un sos de vanilie, caramel, fructe proaspete sau înghețată.

Tiramisu cu cozonac

Ingrediente:

  • 300 g de cozonac
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 100 g zahăr pudră
  • 1 ceașcă de cafea tare
  • Cacao pentru decor

Se taie cozonacul în felii subțiri. Se bate smântâna într-un bol până devine fermă, apoi se încorporează mascarponele și zahărul pudră.

Într-o tavă, se așază un strat de cozonac îmuiat în cafea, urmat de un strat de cremă. Pasul se repetă până la terminarea ingredientelor.

Se presară cacao deasupra și se lasă desertul la frigider cel puțin 4 ore înainte de servire.

 

French toast din cozonac

Ingrediente:

  • 4 felii de cozonac
  • 2 ouă
  • 100 ml lapte
  • 1 linguriță zahăr
  • Unt pentru prăjit
  • Sirop de arțar sau miere pentru servire

Se bat ouăle într-un bol, se adaugă laptele și zahărul. Se înmoaie fiecare felie de cozonac în amestecul de ou și lapte. Se prăjesc feliile într-o tigaie cu unt până devin aurii pe ambele părți.

Pot fi servite cu sirop de arțar sau miere pentru un mic dejun delicios.