Rețeta pentru murături perfecte, lăsată de Radu Anton Roman. De ce recomanda acesta ca borcanele să fie puse pe lame de cuțite
Radu Anton Roman a dezvăluit, în cartea sa „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, care sunt secretele pentru pregătirea unor murături perfecte.
Ingredientele de bază pentru murături
Maestrul bucătăriei românești subliniază importanța unor ingrediente pentru obținerea gustului autentic și o conservare de durată. Indiferent de tipul de murături, frunzele de țelină, usturoiul, morcovii, arpagicul și merele tari de toamnă trebuie să fie nelipsite. Acestea adaugă nu doar aromă, ci și textură, fapt ce face ca murăturile să pară mai apetisante, potrivit Click.
Alte ingrediente recomandate de Radu Anton Roman pentru conținutul borcanelor de murături sunt tulpinile uscate de mărar și crenguțele de vișin. Acestea oferă murăturilor o aromă aparte și le păstrează crocante.
Împreună cu sarea și oțetul, toate aceste ingrediente, formează baza unei rețete de succes.
Rețeta de murături în oțet
Pentru cei care preferă murăturile mai dulci, Roman recomandă o variantă de saramură cu oțet și zahăr, perfectă pentru gogoșari, castraveciori sau chiar conopidă. Aceasta se realizează dintr-un amestec de apă, oțet, zahăr, miere și diverse condimente, ingrediente care, combinate, oferă un echilibru între dulceață și acrișor.
În rețeta sa, legumele sunt așezate în straturi, iar fiecare strat este presărat cu ceapă, morcovi și usturoi. Merele tari de toamnă, așezate deasupra, dau o notă de prospețime și ajută la menținerea murăturilor crocante, fiind un detaliu reprezentativ pentru stilul său.
Verdeața în borcan – un secret pe care mulți nu-l cunosc
Pentru cei care își doresc ca verdeața să se păstreze proaspătă peste iarnă, Roman recomandă conservarea acesteia fie la sare, fie în oțet. Frunzele de pătrunjel sau de țelină sunt îndesate în borcan, iar sarea sau oțetul nu le vor păstra doar prospețimea, ci și aroma pentru lunile reci.
Motivul pentru care borcanele se pun pe lame de cuţit
Un truc vechi, transmis din generație în generație, a fost recomandarea făcută de Roman, care i-a șocat pe mulți. Acesta a sugerat folosirea lamelor de cuțit pentru a preveni spargerea borcanelor în timpul turnării saramurii fierbinți. Astfel, căldura este distribuită uniform, iar sticla fragilă este protejată, astfel încât să nu se spargă.
Roman mai recomandă și ca zeama să fie turnată peste murături, abia după ce s-a răcit ușor, pentru a evita șocul termic care poate crăpa borcanul.