10 rețete delicioase de pască

10 rețete delicioase de pască

În perioada sărbătorilor Pascale, gospodinele gătesc tot felul de preparate care vor fi puse pe masa în zilele de sărbătoare.

Unele dintre cele mai căutate rețete sunt cele de pască, aceasta fiind un desert tradițional acestei sărbători.

Rețetă tradițională pentru pască

Pentru aluatul pascăi tadiționale este nevoie de: jumătate de kilogram de făină, 150 grame de zahăr, 250 mililitri lapte, un cubuleț drojdie, 200 mililitri ulei, 2 gălbenușuri, un praf de sare și esențe după gust.

Totodată, pentru umplutură este nevoie de: un kilogram brânză de vaci, 150 grame de stafide, 5 ouă, 200 grame tos, 60 grame unt, 3-4 linguri de griș și coajă rasă de lamiae, iar pentru uns e nevoie de un ou.

Pentru aluat, se dizolvă drojdia în 50 ml de lapte călduț cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri făină.

Zahărul se topește în laptele rămas, iar galbenușurile se freacă bine cu sare.

După ce maiaua a crescut, se pune în centrul cantității de făină, se adaugă restul ingredientelor, iar uleiul trebuie să fie ultimul.

Conținutul se framântă și se lasă la crescut o oră.

Pentru umplutură, se amestecă ouăle cu zahărul, untul, brânza, stafidele, grișul și coaja de lămâie.

Ulterior, din aluat se rupe o bucată pentru cruce, iar restul se întinde și se transferă în tavă. Se pune brânza și deasupra ei crucea de aluat.

La sfârșit, se unge cu ou bătut și se coace.

Pască cu ciocolată

Pentru aluat este nevoie de: 250 grame de făină, 125 grame de margarină, un ou, 65 grame zahăr, un praf de sare și margarină pentru unsul formei.

De asemenea, pentru umplutură trebuie: 100 grame ciocolată de menaj, 2 linguri de cacao, 2 linguri de făină, 200 mililitri lapte, 4 ouă, 100 grame margarină și un plic de vanilie.

Aluatul se prepară din făină, margarină, ou, zahăr şi un praf de sare. Se frământă, apoi se lasă la dospit.

Se întinde cu sucitorul o foaie potrivit de groasă şi se întinde în forma de copt unsă.

Peste aluatul din tavă, se pune hârtie de copt cu boabe de fasole deasupra, pentru a-şi păstra forma. Se bagă în cuptor şi se lasă aproximativ 15 minute. După ce este gata, se scoate şi se îndepărtează foaia cu boabele de fasole.

Între timp, se topeşte ciocolata pe baie de aburi, se adaugă margarina, cacao şi vanilie. Se toarnă laptele treptat şi se amestecă până compoziţia se îngroaşă.

Separat, se bat ouăle, se adaugă zahărul, apoi se toarnă peste ciocolată.

Ulterior, se toarnă umplutura, şi se dă din nou la cuptor, încă 20 de minute. Înainte de servire, se pudrează cu zahăr.

Pască cu brânză

Pasca cu brânză este cea mai des gătită. Acestea se poate prepara în mai multe moduri.

Cu brânză simplă

Pentru aluat este nevoie de: 500 grame de făină, o linguriță de sare, 25 grame de drojdie proaspătă, apă călduță cât cuprinde.

Pentru umplutură trebuie: 300 grame de brânză de oaie, 175 grame de cremă de telemea, sare după gust, 5 linguri de smântână, 2 ouă și un gălbenuș de ou.

Pentru aluat se face o maia din puțină apă călduță, făină și drojdie. Se lasă să crească puțin după aceea se toarnă peste făina amestecată cu sarea.

Se frământă un aluat moale, nelipicios și se lasă sa dospeasca până își dubleaza volumul.

Pentru umplutură se amestecă toate ingredientele până se obține o compoziție cremoasă. Se condimentează cu sare după gust.

Se întinde aluatul în formă rotundă și se așează foaia într-o tavă de tartă unsă cu ulei.

Se pune umplutura, se nivelează și se aduc marginile aluatului peste umplutură doar puțin. Se unge aluatul cu galbenușul amestecat cu puțină apă după care se dă la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 40-45 de minute până se rumenește frumos deasupra.

Cu brânză și stafide

Pentru aluat trebuie: 500 grame făină, 120 grame zahăr, 250 mililitri lapte, 50 de grame de unt topit amestecat cu 50 de ml ulei, 2 gălbenușuri, coaja de la o lamâie, 10 grame de drojdie uscată, o esență de vanilie și un praf de sare.

Pentru umplutură: 400 grame de brânză dulce de vaci, 2 ouă, 3 linguri de zahăr, 100 grame stafide, 3 linguri de griș, coaja de la o lamiae, 2 plicuri de zahăr vanilat și o esență de vanilie.

Se prepară maiaua: se pune drojdia, o lingură de făină, una de zahăr, se amestecă și se adaugă lapte, tot aproximativ o lingură, se amestecă bine, se mai adaugă puțină făină și lapte.

Făina se cerne, pentru avea un aluat aerat și a elimina eventualele impurități.

Laptele trebuie să fie cald, dar nu fierbinte. Zahărul se pune în lapte, se amestecă pentru omogenizare.

Se pune maiaua peste făina cernută, urmată de gălbenușuri, esența de lămâie, coaja de lămâie, amestecați. Se adaugă laptele puțin câte puțin. Se adaugă sare, untul amestecat cu ulei, tot puțin câte puțin. Aluatul trebuie să fie moale și lipicios.

Se lasă la crescut pentru aproximativ o oră.

Între timp, se amestecă toate ingredientele menționate pentru umplutură.

După ce aluatul crește, se împarte în două: o parte pentru bază, iar alta pentru trei șnururi împletite pentru ornat.

Într-o tavă rotundă unsă cu unt se pune hârtie de copt. În ea se pune jumătate din aluat pentru bază, întins, pe margini împletitura, iar în mijloc umplutura.

Se bagă la cuptor pentru aproximativ 45 de minute, la foc mediu.

Cu brânză și smântână

Pentru aluat: 150 grame unt, 200 grame făină, 50 grame zahăr, 2 gălbenuşuri și 1 plic zahăr vanilat.

Pentru umplutură: 300 g brânză, 300 g smântână grasă, 3 ouă, 4 linguri griş, un plic zahăr vanilat, coaja de la jumătate de lamiae și o mână stafide.

Se amestecă toate ingredientele pentru blat, până se obține un aluat omogen, care se pune la frigider 30 de minute. Ulterior se întinde aluatul într-o tavă tapetată, inclusiv pe margini.

Pentru umplutură, se mixează brânza bine scursă până capătă o consistenţă cremoasă, se adaugă smântâna, zahărul, zahărul vanilat, grişul, coaja de lămâie şi ouăle bătute. La final se pun stafidele şi se toarnă umplutura în tavă. Preparatul se ține la cuptor până ce iese testul scobitorii.

Cu brânză și ciocolată

Pentru blat: un ou, 100 grame de unt, jumătate pahar de zahar, jumătate pahar de lapte, un pahar de făină, două linguri de cacao, un plic praf de copt, o lingură extract de vanilie și un praf sare.

Pentru umplutură: jumătate kilogram de brânză, 100 grame de unt, 2 ouă, un pahar zahăr, un plic zahăr vanilat, un pahar de făină, coajă de lămâie și 50 grame de stafide.

Pentru glazură: 150 grame de ciocolată și 5 linguri de lapte.

Pentru pregătirea aluatului se amestecă ușor untul la temperatura camerei cu zahărul, ouăle, sarea, vanilia și cacaoa. Apoi se pune câte puțin lapte, făină și praful de copt . Aluatul trebuie să aibă consistentă unui chec.

Pentru umplutură se amestecă brânza de vaci cu zahărul, gălbenușurile, făina, coaja de lămâie și untul moale. Când toate s-au omogenizat se adaugă albușurile bătute spumă.

Se pune la copt trei sferuri din compoziția blatului, la 180 de grade, timp de 6-7 minute.

Ulterior, se toarnă repede crema de brânză, iar apoi restul compoziției de blat. Se lasă tava la cuptor 40 de minute.

Când pasca e rece, se pune glazura de ciocolată topită anterior la bain marie cu laptele.

Pască cu iaurt

Ingrediente: 500 grame de făină, apă caldă, 150 mililitri lapte, 150 grame zahăr, 3 gălbenușuri, 3 linguri unt topit, 25 grame de drojdie, 300 grame brânză de vacă, 100 mililitri iaurt, 3 ouă, o esență de vanilie și stafide.

Se pregătește maiaua din drojdie, o lingură de zahăr, una de făină și 3 de lapte. Se lasă 10 minute la dospit.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră