5 retețe drob. Cum faci cel mai bun drob

5 retețe drob. Cum faci cel mai bun drob

A mai rămas puțin timp până la Paște și niște rețete extraordinare de drob sunt cum nu se poate mai nimerite.

Nelipsit de la masa tradițională de sărbătoare, drobul un preparat specific primăverii și un clasic în bucătăria românescă.

Tradițional, această delicatesă a gastronomiei românești se prepară din măruntaie de miel (ficat, plămâni, inimă şi rinichi),care se amestecă cu multe verdețuri proaspete (ceapă verde, mărar, pătrunjel, usturoi şi leuştean). Totuși, dacă nu sunteți consumatori de carne de miel, puteți să vă bucurați de un drob de pui sau de porc.

În tradiția bisericească, jertfa mielului este strans legatăsărbătorile Pascale, care marchează începutul unei vieținoi și eliberarea de sub jugul păcatului strămoșesc al poporului. La fel ca în cazul Mântuitorului,acest animal a fost ales de Dumnezeu,blând și fără de păcat.

Rețeta tradițională de drob

Ingrediente:

4 fire ceapa verde mari

1 legatura de patrunjel

1 legătură de mărar

3 ouă fierte tari

4 ouă crude
usturoi verde

1 ceapă verde

1 ceapă albă

ulei

sare

piper

organe de miel:2 bucați de ficat de miel, 1 bucatăde rinichi, 2 inimi, 1 plămân

Mod de preparare:

Vom tăia organele în bucăți și le vom pune la fiert în apă cu sare, timp de o oră. În acest timp tocăm ceapa verde în cubulețe fine, de la care călim doar partea albă, iar pe cea verde o păstrăm pemtru final. De asemenea tocam si pătrunjelul și mărarul. Punem ulei într-o tigaie și punem ceapa verde și albă și usturoiul la călit pănă când se înmoaie și devin lucioase.Când organele sunt fierte se scot din apă, se lasă se se răcească și se toacă în cubulețe mărunte, sau se dau prin mașina de tocat. Amestecăm organele tocate cu celălate ingredinte: ceapa călităcu cea verde șiamestecăm. Asezonăm cu piper și sare adăugam si mărarul și pătrunjelul iar la final batem cele 4 ouă și le turnăm peste amestecul de organe și amestecăm.

Un sfert din compoziție se pune într-o tavă tapetată cu pe o foaie de copt. Netezim ușor pentru ca să se aseze uniform, iar la mijloc punem cele trei ouă fierte tari și le acoperim cu amestecul de carne rămas. Când toată compoziția este în tavă netezim iar la final batem 2 ouă si ungem suprafața amestecului din tavă.

Punem tava la cuptorul preîncalzit la 180 de grade, timp de 50 de minute.

Drob de miel cu prapur

1 kg organe de miel

2 lingurite rase de sare

3 legaturi de ceapă verde

1 legatură usturoi verde

1 legaturăde marar

4-5 ouă crude

7 grame de sare

2 grame pieper măcinat

1 praf de ceapă uscata

65 de grame de unt clarificat sau untură

Obucată mare de prapur

Unt pentru uns tava

4 ouă fierte, moi

Mod de preparare

Rinichiul trebuie tinut în apă rece cu zeama de lamăie pentru a îndepărta mirosul. Tăiem organele și le tăiem felii subțiri de aproximativ jumătate de centimetru. Inima se taie si se curata de sânge. Plâmânul se taie tot feliuțe( un drob fără plaman iese mai sfarâmicios). Un secret este ca organele astfel să fie acum ținute într-un bol cu apă rece cu 2 lingurite rase de sare, pentru a elimina sângele și lăsăte la frigider o oră.Tocăm verdeața: ceapa șiusturioul verde și mărarul. Între timp, se fierb ouăle se spală prapurul și se clarifiază untului.Organele se scot din apa sărată și se lasă la scurs pe servețel de hărtie până nu mai lasă apă. Punem pe foc o cratiță încăpătoare adugăm untul și lăsăm să se încingă, punem organele la prăjit, dar nu toate odată, ci pe rând, doar cât să formeze un singur strat pe fundul tigăii și să capete o culoare brun-aurie, 4-5 minute.

În untul care rămâne de la organe se călesc ceapa și usturoiul, până se înmoaie. Organele se dau prin mașina de tocat sau se pun la blender sau pot fi tăiate în bucățele cu cuțitul. Organele trebuie să fie mărunțite dar fără a forma o pastă. Peste organele tocate se adauga sarea, piperul măcinat, și mărarul tocat și ceapa granulată. Punem 4 ouă crude pentru a lega compoziția. Ungem o tavă de chec cu unt și o tapetă cu prapurul, dar astfel încât să atărne peste margini tavei. Punem jumătate din compoziție în tavă, iar la mijloc ouăle fierte. Punem restul de compoziție pe deeasupra . Învelim cu mărginile prapurului, fără a trage prea tare de el, iar marginile pot fi împinse înăuntru, pe marginea tăvii.Pe deasupra punem trei câteva cubulețe mici de unt, ca să se rumească.Se coace aproximativ 60 de minute la 180 de grade celsius.

Rețetă de drob fără prapur

Ingrediente

520 grame de organe miel ( rinichi ficat inimă plămăni)

1 legătură de ceapă verde

2 ouă

pătrunjel verde tocat

50 de grame de smăntănă grasă

1-2 linguri de ulei pentru călit legumele

Piper

Sare

Cimbru

Mărăr verde

Se pune tigaia la încins și se adaugă puțin ulei. Organele se taie bucățele, inima se curăță de cheaguri de sânge, rinichii se taie în două și se curăță și se pun în tigaia acoperită cu un capac, când s-a încins uleiul. Se pot pune și la fiert cu apă cu sare și condimente, dar înăbușite în tigaie devin delicioase. Peste ele adăugamceapa, usturoiul verde, junmătate de frunză de dafin și lăsăm pe focpentru 10 minute. Asezonăm cu sare, piper și cimbru.

După ce se răcesc se toacă la blender, dar fără să devină pastă. Aceastea se amestecă smântâna, verdeața sare și piper, ouăle bătute. O tavă de chec se tapetează cu hârtie de copt.Jumătate din compoziție se pune în tavă, la mijloc punem 3 ouă fierte. Se pune și restul de carne în tavă. Se dă la cuptor la 200 de grade, aproximativ 40 de minute.

Rețete de drob fără miel

Cu porc

Ingrediente

Organe de porc: 400 de grame de mușchi de porc, 350 de grame de ficat de porc, 2 rinichi, 1inimă, plămâni

6 ouă firte

6 crude

3 legaturi de ceapă verde

3 legături de usturoi verde

3 legături de mărar

3 legături de pătrunjel

4 linguri de ulei

Sare piper

Mod de preparare

Rinichii trebuie să fie lăsați într-un bol cu apă cu oțet 30 de minute înainte să fie puși la fiert. Punem organele spălate (ficatul plămănii, inima, rinichii) si tăiate în sferturi, la fiert,în apă cu sare, pentru 20-30 de minute. Punem uleiul în tigaie, lăsăm să se încingă și punem mușchiul tăiat, condimentăm cu sare și piper și călim pentru câteva minute. Nu este nevoie să fie foarte făcută pentru că își continuă procesul de coacere la cuptor.

După ce scoatem carnea, călim și ficatul, cât să nu rămână crud. Atât organele firete câ și cele călite se dau prin mașina de tocat. Peste ele adaugam piper și sare, batem cele 6 ouă și le adăgăm în compoziție, alături de pătrunjel mărar și amestecăm, astfel încât să obținem o compoziție omogenă. Adăugam și ceapa verde și usturoiul și amestecăm din nou. Din compoziție punem un strat gros pe fundul unei tăvi, unsă cu ulei și tapetată cu hărtie de copt și adăugăm ouăle fierte. Peste ouă, punem restul de compoziție. Le dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru aproximativ 1 oră.

Drob cu pui

Ingrediente

1kg ficătei

500 grame de pipote

500 grame piept de pui

2 legaturi mari de ceaă verde tocate

1 legatură de păstrunjel tocat

1 legatura de mărar tocat

6 oauă crude

4 ouă fierte

Boabe de pieper

Foi de dafin

Piper macinat

4 linguri ulei

Punem carnea la fiert. Punem ficăteii în apă rece cu boabele de piper si o foaie de dafin.Nu se pune sare pentru că ficăteii se întăresc.Separat fierbem pipotele și pieptul de pui în apă cu boabe de piper, o linguriță de sare șio foaie de dafin. Într-o tigaie călim ceapa verde într-o tigaie încinsă cu ulei, pănă se înmoaie foarte bine. Organele:ficateii pieptul de pui și pipotele se taie în cubulețe mici sau se dau prin mașina de tocat. Le amestecam cu usturoiul verde, ceapa călită mărarul și pătrunjelul tocat, 2 lingurițe de sare, o linguriță cu piper și amestecăm, apoi punem 6 ouă crude în compoziție și omogenizăm.Tapetăm o tavă de chec cu hărtie de copt. Punem primul strat de carne în tavă. La mijloc punem cele 4 ouă, apoi continuă să adăugăm carnea. Dăm la cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 45-50 de minute.

Poftă bună!

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`