Rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman: Secretul care asigură un gust desăvârșit

Rețeta de zacuscă a lui Radu Anton Roman: Secretul care asigură un gust desăvârșit
Foto: Pixabay.com

La mare căutare în cămara tuturor, zacusca este pregătită în aproape toate gospodăriile din țară. Cum arată rețeta lui Radu Anton Roman: este extrem de simplă și folosește ingrediente ieftine.

Cum se face cea mai gustoasă rețetă de zacuscă de vinete

Ai nevoie de următoarele ingrediente: 3 kilograme de vinete, 3 kilograme de gogoșari roșii, 3 kilograme de roșii, 2 kilograme de ceapă, 10 ardei capia, 750 ml de ulei, o căpăţână de usturoi, 2 ardei iuţi, sare, piper şi boia după gust.

Vinetele se coc pe plită, se curăţă de coajă şi se scurg. „Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă.

În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`