Rețeta de cozonac a lui Florin Dumitrescu / Ingrediente și modul de preparare
Pe lângă toate preparatele de pe masa de Paște, cozonacul nu trebuie să lipsească. Pentru cei care își doresc să facă cozonacul acasă pot urma rețeta simplă a lui Chef Florin Dumitrescu.
Ingrediente și modul de preparare
Ingrediente:
- 2 ouă;
- 500 g faină;
- 20 g drojdie;
- 150 ml lapte;
- 100 ml apă;
- 400 g miez de nucă;
- 1 coajă de portocală;
- 100-150 g zahăr brun;
- 200 g unt;
- 1 linguriță de scorțișoară;
- cuișoare.
Modul de preparare:
Într-un recipient trebuie amestecată făina cu untul până la obținerea unei compoziții omogene, iar într-un alt bol trebuie să amestecăm drojdia cu laptele. După asta adăugăm gălbenușul de ou și zahărul brun, iar după amestecăm cele două compoziții până se omogenizează și frământăm aluatul.
Aluatul nu trebuie frământat prea mult, iar acesta trebuie lăsat la rece pentru minimum 20 de minute. Pentru umplutură avem nevoie de un recipient cu apă în care adăugăm zahăr brun, nuca (care trebuie mărunțită), și cuișoarele.
Mai apoi adăugam în acest amestec scorțișoara și coaja de portocale. Mai departe putem tăia o bucată din aluat pe care o frământăm. Punem amestecul și închidem la capete. Același lucru îl facem și cu cealaltă bucată.
Înainte de a fi pus la copt, el trebuie să mai stea în tavă, la rece, 30 de minute. Tot înainte de a-l băga în cuptor putem să ungem cu ou întregul cozonac. De asemenea, cuptorul trebuie încălzit, iar cozonacul poate fi copt 40-45 de minute.