Rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu. Secretele bucătarului de la „Chefi la cuțite”

Publicat: 22 12. 2021, 08:57
Foto: Antena 1

Sărbătorile de iarnă se apropie, iar cozonacii nu au cum să lipsească de pe masa de Crăciun. Chef Cătălin Scărlătescu, unul ditre jurații emisiunii-concurs „Chefi la cuțite”, vine în ajutor cu o rețetă simplă de cozonac. Rezultatul e absolut delicios!

Ingredientele pentru rețeta de cozonac a lui Cătălin Scărlătescu

Pentru rețeta de cozonac e nevoie de 250 gr zahăr, un kg de făină, 450 gr lapte și 60 gr drojdie.

Sunt necesare, de asemenea, cinci ouă, 300 gr unt belgian, 150 gr ciocolată belgiană, 500 gr nucă și 200 gr rahat.

Mai e nevoie și de 30 gr coajă de lămâie și 30 gr portocală confiată.

Citește și: Cătălin Scărlătescu reinventează rețeta sarmalelor. Bucătarul a descoperit un ingredient special

Cum se prepară cozonacul. Rețeta lui Chef Scărlătescu

Se amestecă 100 ml de lapte, drojdia și trei linguri de făină. Compoziția se lasă la crescut până când volumul se dublează.

Se fierbe laptele și zahărul până când compoziția devine omogenă.

Se freacă gălbenușurile cu sare.

Citește și: Sorin Bontea a dezvăluit rețeta celui mai delicios desert de iarnă

Apoi, într-un alt vas, se pune făina și se toarnă, puțin câte puțin, gălbenușurile, laptele alături de zahăr și unt, portocalele confiate și maiaua, adică drojdia și făina crescute. Totul se frământă până când compoziția e elastică.

Aceasta se lasă o oră la dospit, mai apoi se ia o bucată de aluat, se întinde foarte bine, iar peste se pun nucile, ciocolata belgiană, stafidele și rahatul și se rulează.

Citește și: Rețeta pentru Salata de Boeuf perfectă, prezentată de Florin Dumitrescu. Trucul folosit de vedeta de la „Chefi la cuțite”

Rulada trebuie tăiată în două, pe lungime, iar jumătățile se împletesc și se ung cu ou.

Se tapetează o formă cu făină și unt, se pune aluatul și se lasă la dospit două ore, apoi se bagă tava într-un cuptor încins la 160 de grade, între 45 și 60 de minute.