Compania Holzindustrie Schweighofer a pierdut parteneriatul cu SPAR Austria, parte a grupului SPAR, una dintre cele mai mari rețele de magazine din Europa, potrivit romaniacurata.ro.
SPAR Austria a anunțat într-un mesaj postat pe pagina oficială că „ne-am schimbat deja furnizorii noștri. Materia primă are certificare fermă FSC”.
Răspunsul vine după ce Gabriel Păun, de la Agent Green, a postat pe pagina de Facebook a SPAR Austria articolul de săptămâna trecută dinDer Spiegel (detalii aici) care informează despre pierderea de către Schweighofer a certificării de sustenabilitate FSC.
„SPARAustria este unul dintre cei mai cunoscuți clienți ai Holzindustrie Schweighofer în Austria care vând produse din lemn românesc.În mod absolut ridicol, produsele vândute deși provin din păduri virgine din Parcul Național Retezat, fiind cele mai valoroase pentru natură, sunt cele mai ieftine la raft, fiind practic vândute ca un banal lemn de foc sub forma de brichete și peleti.”, a declarat Gabi Păun pentru RC.
Rețeaua de magazine SPAR Austria nu mai comercializează produsele termitei pădurilor românești
„I-am informat pe reprezentanții SPARîncă din anul 2014 că sunt probleme cu legalitatea lemnului și că Schweighofer a mințit în privința angajamentului de a nu procesa lemn din parcuri naționale. Investigația noastră (vezi video mai jos – n. RC) a arătat că angajamentul lor nu avea nici o acoperire, 500 de camioane încărcate cu lemn de conifere ieșind în anul 2014 din Parcul Național Retezat. Exploatat de firma Susai, lemnul a luat calea fabricilor din Sebeș ale Schweighofer și Kronopsan. Ulterior Schweighofer a fost prinsă de Ministerul Mediului cu peste 100.000 metri cubi ilegali, iar cazul a fost preluat de DIICOT.
Veștile au ajuns atât la ORF, televiziunea națională din Austria, cât și la toate publicațiile majore. Am transmis informațiile către SPAR via email, dar mereu am fost ignorați. Au răspuns mereu însă pe Facebook, unde sunt mai mulți ochi. Inițial au răspuns că Schweighofer nu are probleme cu autoritățile din România și, în plus au certificate PEFC și FSC. Când s-a pus DIICOT-ul pe ei, s-au mai prevalat doar de FSC. Acum, că au pierdut și FSC-ul, n-au mai avut încotro și ne-au răspuns, tot pe Facebook (vezi foto, în stânga – n. RC), că și-au schimbat furnizorul de brichete și de peleți”, a precizat Gabi Păun.
Reprezentantul Agent Green a mai menționat că decizia SPAR vine după ce în 2015 retailerul a încercat să ascundă proveniența peleților. Acesta a modificat etichetele produselor, pentru a nu se ști că provin de la Schweighofer, din România.
Decizia SPAR vine în contextul în care legislația europeană conține sancțiuni și pentru comercializarea lemnului și a produselor din lemn exploatat ilegal.