Cozonacul este adesea nelipsit de pe mesele românilor de marile sărbători, așa cum se întâmplă și de Crăciun. Chef Cătălin Scărlătescu prepară cozonacul după o rețetă specială, iar acesta se anunță a fi unul pufos și delicios, cu un gust autentic românesc, dacă veți respecta ingredientele, potrivit Retetepractice.ro.
Trebuie să amestecați drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri de făină, iar apoi să lăsați compoziția la cald până când își dublează volumul.
Laptele trebuie fiert alături de zahăr, iar apoi se amestecă până la dizolvare.
Gălbenușul trebuie frecat cu praful de sare.
Puneți făina într-un vas și turnați pe rând, amestecând gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Framântați bine până când veți ajunge la un aluat omogen, consistent și elastic.
Compoziția se lasă la dospit aproximativ o oră.
Apoi, trebuie să luați o bucată de aluat, să o întindeți bine, să puneți peste crema obținută din amestecul de nuci cu ciocolată belgiană topită, rahat și stafide, respectiv să o rulați. Rulada se secționează în două pe lungimea sa, iar cele două părți care rezultă din proces se împletesc și se ung cu ou.
Trebuie să le puneți ulterior într-o formă tapetată în prealabil cu unt și făină și să le lăsați la dospit circa două ore.
Odată ce aluatul a crescut, dați tava la cuptor pentru aproximativ 45 de minute – o oră, la 160 de grade.