Restricțiile pregătite de CNSU pentru valul 5 al pandemiei de coronavirus: Masca ar putea redeveni obligatorie, în toate spațiile publice

Publicat: 04 01. 2022, 23:51
Actualizat: 04 01. 2022, 23:54
Mască sanitară de unică folosință. Sursa: Pixabay

În cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) ar urma să se decidă noi restricții și măsuri sanitare pentru stoparea valului 5 al pandemiei de Covid-19.

Măsurile pregătite pentru stoparea valului 5 al pandemiei

Printre măsurile propuse se numără purtarea obligatorie și corectă a măștii chirurgicale sau tip FFP2 în toate spațiile publice închise și deschise, dar cu anumite excepții.

Astfel, CNSU propune:

„-menținerea obligativității purtării a măștii de protecție de doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne.

Se exceptează de la măsura prevăzută la pct. 5, următoarele categorii de persoane:

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

f) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive”.

Cât de grav va fi valul 5 al pandemiei

Octavian Jurma a declarat marți, pentru B1 TV, că până la finele acestei luni vom depăși 20.000 de cazuri COVID raportate pe zi. Oficial, căci în realitate vor fi mult mai multe infectări, de care nu vom ști niciodată deoarece capacitatea noastră de testare este limitată.

Cercetătorul a mai afirmat că, în România, în valul Delta au murit mai mulți copii și tineri decât în toate valurile precedente la un loc, iar Omicron e de patru ori mai agresiv decât Delta în cazul persoanelor din categoria 0 – 18 ani.