Restricţii de trafic pe Podul Giurgiu – Ruse de miercuri. Încep lucrările de reparaţii pe tronsonul bulgar

Publicat: 09 07. 2024, 13:17
Foto: politiadefrontiera.ro

Traficul se va desfăşura cu dificultate de miercuri, 10 iulie, pe Podul Giurgiu – Ruse, unde încep lucrările de reparaţii pe tronsonul bulgar.

Cât timp vor dura restricțiile

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis că, începând de miercuri, 10 iulie, timp de 730 de zile, vor începe lucrări de reparaţie a Podului Giurgiu – Ruse, pe tronsonul bulgar, care se vor desfăşura zilnic, timp de 10 – 12 ore, pe durata zilei, pe segmente rutiere de 400 de metri, scrie Agerpres.

Astfel, traficul se va desfăşura alternativ, pe o singură bandă, prin semaforizare, indicatoare rutiere şi personal de dirijare.

În prima etapă a lucrărilor, circulaţia va fi restricţionată pe sensul de intrare în Bulgaria, ulterior pe sensul de ieşire spre România, arată sursa citată.

În caz, șoferii sunt sfătuiţi să ruleze cu atenţie sporită, să reducă viteza şi să respecte cu stricteţe semnalizările temporare instituite în zona lucrărilor.

Totodată, şoferii trebuie să ia în considerare posibilitatea măririi timpilor de aşteptare la trecerea frontierei.

Recomandările MAE

Ministerul de Externe (MAE) a făcut o serie de recomandări pentru această situație. MAE subliniază importanţa informării corecte a şoferilor români şi achiziţionării în timp util a vinietelor electronice pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Republica Bulgaria, înainte de a intra pe teritoriul bulgar, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Autorităţile bulgare recomandă ca vinieta electronică să fie achiziţionată online prin intermediul website-ului www.bgtoll.bg, cu versiune în limba română: https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica, sau de la terminalele specifice montate în incinta punctelor de frontieră.

De asemenea, Ministerul de Externe reiterează importanţa respectării regimului legal de viteză pe teritoriul bulgar (în general 50 km/h în localităţi, 90 km/h pe drumurile naţionale şi 140 km/h pe autostradă) şi, mai ales, în zona de acţiune a indicatoarelor cu regim de interzicere/restricţie/limitare de viteză, unde pot fi montate camere fixe sau mobile tip RADAR.

MAE le recomandă turiştilor români care aleg să revină în ţară prin PCTF Ruse să pregătească în prealabil suma exactă pentru taxa de pod, şi anume 2 euro sau 4 leva, sau să efectueze plata cu cardul bancar, în acest mod putând fi scurtaţi considerabil timpii de aşteptare la procesarea şi eliberarea documentelor justificative tip chitanţe, facturi, bonuri fiscale. De asemenea, în punctele de frontieră bulgare funcţionează centre de colectare a sumelor de bani provenite din taxe, impozite sau amenzi de circulaţie aplicate pe teritoriul Republicii Bulgaria, care se fac venit la bugetul de stat bulgar. În astfel de cazuri, cetăţenii români identificaţi de sistem sunt obligaţi să îşi achite toate debitele către statul bulgar, plata efectuându-se numai cu card bancar.