Responsabilii europeni vor să schimbe legislația pentru fructele și legumele cu defecte

Responsabilii europeni vor să schimbe legislația pentru fructele și legumele cu defecte
Sursa Foto: Flickr.com

Comisarii europeni vor să schimbe regulile privind fructele și legumele care prezintă defecte, dar sunt încă sigure pentru consum.

Magazinele cumpără fructe și legume perfecte

În prezent, dacă fructele și legumele au pete sau forme imperfecte, nu sunt acceptate în magazine, dar pot fi vândute local, chiar dacă nu se încadrează în standardele de marketing impuse acum. Clienții cumpără la preț mai mic și prin acest fel se reduce risipa alimentară, conform Știrilor Pro Tv.

„Avem trei roșii calitatea întâi. Și astea urmează, mai mici. Sunt frumoase astea, n-au nimic, decât un pic de punct aici. Asta e la a doua, a treia, dar nu ni le ia”, spune un fermier din județul Giurgiu. Acesta a relatat că după ce roșiile se coc le va trimite unui lanț de magazine cu care are contract.
„Magazinul, în primul rând, se uită să fie frumoase, semicoapte, nu putem să le ducem direct coapte, că mai stau și la ei până le fac recepția. Le ducem la depozit la supermarket, se uită prin lădițe să nu fie pocite cum sunt astea”, a transmis Ștefan Ion, agricultor.

Comisarii europeni schimbă legislația

Asociațiile de legumicultori estimează că, în jur de 20% din legumele culese au defecte și se încadrează în categoria a doua de calitate. Ele au pete sau mărimi diferite, iar pentru a ajunge în magazine trebuie să respecte anumite standarde.
Contează atât aspectul, cât și greutatea produsului.
Mai mult, ar trebui să aibă o greutate medie, între patru și șapte sute de grame. În cazul salatei, greutatea medie acceptată de magazine este de două sute de grame bucata, iar roșiile trebuie să aibă aproximativ trei sau patru sute de grame. Cele care nu se încadrează în aceste standarde se vor arunca, deși ele ar putea fi consumate fără nicio problemă. Pentru a reduce risipa alimentară, responsabilii europeni vor să schimbe legislația.

„Pot fi procesate, dar nu pot fi puse ca atare pe piață. Și asta se schimbă acum la nivel european. Ele ar trebui să poată să fie puse pe piață fie direct de către producător, fie în lanțuri scurte, deci la nivel local. Asta e noutatea pe care o vom avea de la nivel european”, a spus Alin Mituța, europarlamentar în Comisia pentru Agricultură.
Unele magazine din România au deja secțiuni speciale pentru fructele și legumele cu defecte, dar care pot fi consumate în siguranță.
„Noi nu ne ghidăm după frumusețe, ca să zic așa, dar sunt produse care îndeplinesc 100% bunele practici. De aceea, specialiștii noștri în calitate verifică de mai multe ori pe zi diversele sortimente de produse din depozit, pentru că ceea ce ajunge la client să fie delicios și proaspăt”, a informat Michael Kaiser, directorul comercial al unui supermarket online.
Produsele care au defecte beneficiază de o reducere care poate ajunge chiar și la 50%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`