EXCLUSIV // Cât de departe este Republica Moldova de un proces al comunismului. Scriitoarea Maria Sleahtitchi: „Este complicat pentru că societatea este foarte divizată”

Publicat: 03 10. 2019, 10:57

EXCLUSIV // Cu ocazia lansării cărţii, “Panorama comunismului în Moldova sovietică”, scriitoarea din Republica Moldova, Maria Sleahtitchi, una dintre autoarele volumului, a vorbit pentru B1.ro despre condiţia literaturii moldoveneşti într-o societate puternic divizată de clivaje etnice şi politice, precum şi despre perspectiva realizării unui proces al Comunismului la Chişinău.

Maria Sleahtitchi a precizat că problemele scriitorilor din Republica Moldova sunt specifice tuturor ţărilor foste socialiste şi vizează în special “cenzura economică”. În ciuda tuturor acestor greutăţi, autoarea este de părere că Republica Moldova are parte de autori contemporani valoroşi care reuşesc să se afirme peste hotare.

“Ca în toate țările postsocialiste, postsovietice, cred că există un fel de cenzură economică. Este foarte greu să trăiești din scris. Nimeni nu trăiește din scris în Republica Moldova. Probabil celelalte ramuri artistice, precum pictura sunt într-o altă situație. Literatura la acest moment este o activitate pe care o practici după ce îți câștigi existența din altceva. Dar cu toate acestea avem scriitori foarte buni. Basarabenii au început să facă literatură de valoare și la Paris și în Italia. Am mari speranțe din acest punct de vedere că lucrurile vor merge spre bine”, a precizat scriitoarea Maria Sleahtitchi.

În ceea ce priveşte perspectiva unui proces al Comunismului în Republica Moldova, Maria Sleahtitchi a explicat că în prezent este dificilă asumarea unui astfel de act din cauza divizării politice şi culturale a societăţii din partea dreaptă a Prutului.

„Cred că este mai complicat pentru că societatea este foarte divizată. Nu doar din punct de vedere politic sau ideologic. Vorbim despre o divizare pe opțiuni. Există în acest moment un partid puternic condus de Igor Dodon, care are o opțiune și o nostalgie pro-rusă și pro-sovietică și o dreaptă mai mult sau mai puțin divizată care este pro-occidentală. Este și aici o sciziune sau o fractură. Prin urmare un proces al comunismului este greu să îl facă întreagă societate. Guvernul actual a condamnat Pactul Ribbentrop-Molotov și a declarat data de 23 august, zi de doliu național. Acest lucru dă speranțe că in viitor se poate întâmpla și acest lucru”, a mai declarat Maria Sleahtitchi.

Maria Şleahtiţchi s-a afirmat de-a lungul timpului în mai multe domenii ale literaturii (poezie, critică literară şi dramaturgie). În 2001 debutează în dramaturgie cu eseul dramatic „Cvartet pentru o voce şi toate cuvintele”. În calitate de critic literar, ia în dezbatere probleme de teorie şi istorie literară, în special, problema alterităţii în cadrul limbajului poetic. În 2007, la Editura „Timpul” din Iaşi, îi apare volumul de critică literară „Cerc deschis. Literatura română din Basarabia în postcomunism” (Premiul Uniunii Scriitorilor din România, filiala Chişinău), iar în 2010, la Editura „Cartier” din Chişinău, vede lumina tiparului placheta de versuri „Oleandrii mă strigă roz”.

Maria Şleahtiţchi este, de asemenea, unul dintre autorii cărţii “Panorama comunismului în Moldova sovietică”, a cărei lansare a avut loc miercuri seara la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România. Lucrarea aduce in atenţia cititorilor subiecte din istoria, politica şi cultura Moldovei sovietice, mai puţin sau deloc cunoscute şi cercetate în spaţiul românesc: de la formarea şi evoluţia RASSM, deportările staliniste sau foametea de după cel de-al Doilea Război Mondial la simbolurile de stat ale RSSM, politica naţională, religie, învăţămînt, minorităţi, legislaţie, patrimoniu cultural, dimensiuni ale cotidianulu.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea, a apreciat rolul pozitiv al apariției volumului „Panorama comunismulu în Moldova sovietică”, în contextul în care istoria este astăzi parte a unui război hibrid în spațiul postsovietic. În acest sens, reprezentantul Republicii Moldova la Bucureșt a dat exemplu comunicatul Ambasadei Ruse din 28 iunie în care se sugerează că sovieticii au fost eliberatori în Basarabia.

“Este foarte important să apară un astfel de volume. Este foarte important sa facem astfel de acțiuni de promovare a cărților bune de istorie pentru că dacă ne amintim de comentariile Ambasadei ruse din 28 iunie anul curent în legătura cu ziua de 28 iunie vedem că de fapt istoria este parte a unui război hibrid în spațiul postsovietic. În acele comentarii se vorbea cum basarabaenii au întâlnit cu bucurie pe “eliberatorii” sovietici. Deși au trecut aproape 30 de ani de cand s-a dezintegrat URSS, istoriografia rusă în ceea ce privește problematica Pactului Ribbentrop-Molotov și problemele ce țin de istoria Basarabiei nu s-au schimbat aproape cu nimic”, a declarat ambasadorul Mihai Gribincea.