Republica Moldova: Al doilea semestru școlar începe din 11 ianuarie, cu prezenţa fizică a elevilor în clase
Începând din 11 ianuarie, elevii din Republica Moldova vor reveni în băncile școlilor, pentru cel de-al doilea semestru. Din pricina pandemiei de coronavirus, cursurile s-au desfășurat online.
Semestrul doi al anului școlar, desfălurat cu elevii în clase în Republica Moldova
Așadat, în semestrul doi de studii, procesul educaţional va debuta cu prezenţa fizică a elevilor şi cadrelor didactice în instituţiile de învăţământ din ţară.
Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării vine cu îndemnul către elevi, părinţi și cadre didactice să manifeste un comportament responsabil în familie, în societate şi în spaţiul şcolii, să respecte regulile de sănătate publică cu privire la prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19.
„Reiterăm îndemnul de a respecta normele de sănătate publică conform cerinţelor sanitare-epidemiologice şi igienice stabilite de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică: respectarea distanţei fizice; dezinfectarea mâinilor la intrarea în şcoli; efectuarea termometriei în fiecare dimineaţă; dezinfectarea sălilor de clasă, neadmiterea persoanelor străine în instituţiile de învăţământ etc.”, precizează MECC într-un comunicat de presă.
Ministerul Educației, despre redeschiderea școlilor în România
În România, Ministrul Educației a anunțat luni că toate scenariile privindredeschiderea școlilorvor fi luate în calcul, de la reluarea cursurilor în zonele cu incidentă mică a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, până la prioritizarea pe nivele de educație.
Sorin Cîmpeanu a precizat că ele vor fi analizate, alături de situația epidemiologică și evoluția numărului de cazuri de COVID-19 din țara noastră.
„În primul rând, trebuie să avem în vedere evoluția epidemiologică în urma vacanței de iarnă, pe care am văzut-o cu toții cum s-a derulat. Aceste rezultate vor putea să fie disponibile undeva la jumătatea lunii ianuarie. Vom vedea care este rata de infectare, un lucru extrem de important.
Al doilea lucru important este modul în care se derulează campania de vaccinare. în urmă cu câteva ore, am transmis către toate inspectoratele școlare județene rugămintea de a raporta o situație la nivelul fiecărei unități de învățământ, am transmis aceeași solicitare către toate universitățile din România, cu privire la disponibilitatea la vaccinare a personalului din învățământ – personal didactic, personal didactic auxiliar și personal nedidactic.
În urma acestei analize, care trebuie să fie responsabilă, orice scenariu este deschis. Nu excludem absolut niciun scenariu – nici scenariul în care am putea avea o redeschidere în zone care înregistrează o incidenţă mai mică, nu excludem nici prioritizarea pe nivele de educație, nu excludem absolut niciun scenariu. Însă, fiind vorba de sănătatea copiilor, elevilor, studenţilor şi cadrelor didactice, analiza trebuie făcută responsabil, cu datele pe masă, iar decizia trebuie luată de cei care au competenţă pe acest subiect.”, a explicat Ministrul Educației laDigi 2