Republica Moldova a rămas singura țară din Europa care nu a început încă vaccinarea împotriva coronavirusului

Republica Moldova a rămas singura țară din Europa care nu a început încă vaccinarea împotriva coronavirusului
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Republica Moldova a rămas singura țară din Europa care nu a început încă vaccinarea împotriva coronavirusului. Autoritățile moldovenești așteptau livrarea primului lot de vaccin coronavirus până la jumătatea lunii februarie datorită platformei COVAX. Cu toate acestea, până la 15 februarie, Moldova nu primise vaccinul.

Republica Moldova, singura țară din Europa care nu a început vaccinarea

Potrivit planului de imunizare, de îndată ce vaccinurile vor ajunge în țară, vor începe să vaccineze în primul rând lucrătorii din domeniul sănătății.

Executivul de la București a aprobat normele legale prin care este posibilă expedierea, în Republica Moldova, a primei tranșe de vaccinuri într-un număr de 20.000 de doze.

Potrivit portalului Our World in Data, care colectează date despre vaccinările din întreaga lume, procesul de imunicare a început în toate țările continentului european. Portalul nu are date doar pentru trei țări balcanice: Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Republica Kosovo, parțial recunoscută.

Cu toate acestea, potrivit ABC News, vaccinările au început în Macedonia de Nord pe 17 februarie. În Kosovo parțial recunoscut, vaccinările nu au început, scrie NewsMaker.

Executivul de la București a aprobat normele legale prin care este posibilă expedierea, în Republica Moldova, a primei tranșe de vaccinuri

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, o Ordonanță de Urgență care prevede acordarea unui sprijin Republicii Moldova în contextul pandemiei de coronavirus, sprijin ce constă în trimiterea în țara vecină a unor doze devaccin anti-COVID-19. Anunțul a fost făcut de premierul Florin Cîțu, care a precizat că este vorba, deocamdată, de o primă tranșă de 20.000 de doze de vaccin.

”În ședința de Guvern de astăzi au fost mai multe Hotărâri și câteva Ordonanțe. Cea mai importantă este Ordonanța de Urgență prin care am reglementat ajutorul pe care îl vom da imediat Republicii Moldova, constând în 20.000 de doze de vaccinuri. Este o donație pe care o vom face. Este prima tranșă din cele 200.000 de doze pe care le trimitem înRepublica Moldova. Astăzi a fost aprobată Ordonanța de Urgență. După ce o să fie publicată OUG, va fi nevoie de o Hotărâre de Guvern pe care o vom lua, dacă este nevoie, într-o ședință online, pentru a ne asigura că aceste doze ajung înRepublica Moldovacât mai rapid”, a declarat Florin Cîțu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`