Într-o întâlnire organizată de Secretariatul de Stat, reprezentanţii cultelor religioase au rugat autoritățile ca atunci când se sărbătoreşte Naşterea Domnului să evite „revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezenţa credincioşilor sau doar în exteriorul lăcaşurilor de cult”.
„Întâlnirea şi-a propus ca prin dialog şi parteneriat între culte şi autorităţile publice, deciziile care vor fi luate în perioada care urmează pentru limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 să răspundă atât nevoilor de protecţie a sănătăţii publice, cât şi a celor religioase ale credincioşilor.
Cultele religioase au apreciat faptul că legislaţia adoptată de autorităţile publice centrale în perioada pandemiei este conformă standardelor şi normelor internaţionale în materie de libertate religioasă. Cu toate acestea, din informaţiile oferite de către culte, lipsa dialogului şi a consultării permanente dintre autorităţile publice şi reprezentanţii cultelor au dus, în anumite situaţii, la aplicarea defectuoasă de către autorităţile locale a deciziilor autorităţilor centrale”, se afirmă în comunicatul Secretariatului General al Guvernului.
Gheorghe Sorescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, coordonatorul Instituţiilor Prefectului din România, a amintit de sprijinul Instituţiilor Prefectului în luarea deciziilor de instituire a carantinei la nivel local, cu impact şi în ceea ce priveşte restrângerea dreptului de manifestare a credinţei religioase în colectiv, decizii în care sunt consultaţi şi reprezentanţii cultelor din acele zone, evidenţiază comunicatul.
„Un alt aspect care a fost discutat este acela al organizării slujbelor religioase în perioada anotimpului rece, perioadă în care se celebrează una dintre cele mai importante sărbători creştine, Naşterea Domnului. Reprezentanţii cultelor religioase au susţinut că măsurile dispuse prin Ordinul comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne, cu avizul secretarului de stat pentru culte, trebuie menţinute în continuare deoarece sunt minim invazive în ceea ce priveşte restrângerea dreptului de manifestare a libertăţii religioase în colectiv şi trebuie evitată revenirea la măsurile care dispuneau oficierea slujbelor religioase în comun fără prezenţa credincioşilor sau doar în exteriorul lăcaşurilor de cult”, a mai precizat sursa citată.
Și Raed Arafat, coordonator al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a apreciat importanţa dialogului cu reprezentanţii cultelor religioase, solicitând sprijinul acestora în luarea următoarelor decizii de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
De partea cealaltă, secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, le-a mulţumit reprezentanţilor cultelor religioase „pentru implicarea în efortul de a emite propriile norme de acomodare a vieţii religioase la măsurile de limitare a răspândirii noului coronavirus.
Din păcate, în acest an, Crăciunul și Revelionul vor arătadiferitfață de alți ani. Autoritățile pregătesc deja restricții menite să prevină o explozie de noi infectări cu COVID-19 la începutul anului.
Vicepremierul Raluca Turcan a declarat că românii ar putea avea parte de surprize neplăcute dacă se adună prea mulți să sărbătorească. Aceasta a declarat că sărbătorilear putea număra maxim 20 de petrecăreți.
„Dacă fac acasă cu 20 de oameni, este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Este o practică. Şi nu doar în România.Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc”, a declarat vicepremierul
Și premierul Ludovic Orban a declarat că s-ar putea să impună reguli draconice în ceea ce privește adunările de Crăciun și Revelion.
„Petrecerile private este posibil să nu fie permise. Până la Revelion mai avem mult, cel mai important este să ne mobilizăm în această perioadă. Dacă oamenii respectă regulile de protecție sanitară, indiferent unde se găsesc, vom putea reveni cât mai repede la un nivel de normalitate”, a explicat premierul Ludovic Orban.