Ramona Chiriac, șefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, a declarat că autoritățile române trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei. Declarația a fost făcută în contextul în care, joi, doi jurnaliști și un activist de mediu au fost bătuți, într-o pădure din județul Suceava, în timp ce filmau un documentar despre tăierile ilegale de păduri.
Mafia lemnului funcționează nestingherită în acest județ, condus de ani de zile de liberalul Gheorghe Flutur, susținător al premierului Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL. Fenomenul defrișărilor ilegale din Suceava este unul arhicunoscut, dar până acum nimeni nu a fost pedepsit. Mulți dintre cei care au relatat despre asta au fost agresați de cei care se cred stăpâni pe pădurile României. Niciunei victime nu i s-a făcut dreptate.
„Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de informația apărută în presă, potrivit căreia doi jurnalişti şi un activist de mediu au fost agresaţi într-o pădure din județul Suceava în timp ce îşi făceau meseria.
Este inadmisibil să fii atacat în timp ce îți faci meseria. Informaţiile sunt un bun public. Trebuie să îi protejăm pe jurnalişti, căci ei sunt cei care asigură transparenţa.
Autoritățile naţionale trebuie să ia toate măsurile necesare pentru protejarea libertății presei, conform valorilor care stau la baza Uniunii Europene și sunt înscrise în Carta europeană a drepturilor fundamentale”, a transmis Ramona Chiriac, pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România.
Potrivit acesteia, Comisia Europeană lucrează la o lege care să garanteze independenţa presei: „Dacă ne apărăm presa, ne apărăm în acelaşi timp democraţia!”.
Fenomenul defrișărilor mai ales din județul Suceava este prea bine cunoscut, stârnind revolta publică. Autoritățile, în schimb, nu sunt deloc mișcate. Adevărate ”afaceri” au înflorit sub privirile indiferente ale acestora. Mulți suceveni, activiști de mediu și jurnaliști au arătat de-a lungul timpului că nu e doar indiferență, ci chiar o colaborare extrem de profitabilă pentru hoții de lemn și politicieni deopotrivă.
Dar Gheorghe Flutur, președinte al Consiliului Județean Suceava la al treilea mandat, a găsit alți vinovați – oamenii care pun lemne pe foc să se încălzească iarna: „Pentru Suceava este aur (n.r. – gazul metan). Localitățile care se încălzesc cu lemne… . Și spunem noi ”Stop defrișărilor!”. ”Stop defrișărilor!” se poate face ducându-i sursă alternativă de căldură la om”.