Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA a fost desfășurată în Europa pentru prima oară în aproape 80 de ani, pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre Rusia și NATO. Unitatea de infaterie ușoară, supranumită „Screaming Eagles” (Vulturii Urlători), este antrenată să fie desfășurată pe orice câmp de luptă din lume în câteva ore, gata de luptă, arată un reportaj făcut de jurnaliștii americani de la CBS News în România.
Reportajul VIDEO poate fi urmărit AICI
CBS News s-a alăturat comandantului adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și colonelului Edwin Matthaidess, comandant al Echipei de luptă a Brigăzii a 2-a, într-un elicopter Black Hawk, pentru o călătorie de o oră de la Baza Mihail Kogălniceanu până la marginea teritoriului NATO, la aproximativ cinci kilometri distanță de granița României cu Ucraina.
Potrivit CBS, scopul trupelor ruse este să taie accesul Ucrainei la Marea Neagră, închizând țara și forțele militare ucrainene într-o blocadă terestră. Amenințarea, atât de aproape de teritoriul NATO din România, este unul dintre motivele pentru care SUA a trimis cea mai de elită divizie de asalt aerian în țara noastră, cu echipamente grele.
„Suntem gata să apărăm fiecare centimetru (inch, în original, n.r.) de teritoriu NATO”, a subliniat John Lubas.
Virând spre nord de-a lungul coastei românești de la Marea Neagră, elicopterul Black Hawk a aterizat în cele din urmă pe un teren de operațiuni înaintate, acolo unde trupele române și cele americane loveau ținte într-un exercițiu comun de asalt aerian și terestru.
Se trăgea cu gloanțe de tanc și focuri de artilerie reale. Exercițiul a fost menit să recreeze luptele pe care le poartă forțele ucrainene în fiecare zi împotriva trupelor ruse, chiar peste graniță. Jocurile de război la o distanță atât de mică de frontieră transmit un mesaj clar pentru Rusia și aliații din NATO, și anume că Armata SUA este aici.
„Adevărata semnificație pentru mine, să avem trupele americane aici, este de parcă ai avea aliați în Normandia înainte ca vreun inamic să fie acolo”, a declarat generalul-maior român Lulian Berdila pentru CBS News, evocând o bătălie de referință de pe coasta franceză din Al Doilea Război Mondial.
De altfel, Divizia 101 Aeropurtată a Armatei SUA nu a mai fost în Europa chiar de la acea bătălie de acum 78 de ani, când trupele aliate au debarcat pe plajele din Normandia în cel mai mare asalt amfibiu din istoria lumii și au schimbat soarta celui de-Al Doilea Război Mondial.
Forțele americane au stabilit o garnizoană la baza aeriană a Armatei Române. În total, circa 4.700 de soldați de la Baza 101 Airborne din Fort Campbell, Kentucky, au fost desfășurați pentru a întări Flancul Estic al NATO.