Remus Cernea, supărat pe căciula preşedintelui: Apel către Klaus și Carmen Iohannis să refuze să mai poarte articole de vestimentație din blănuri de animale

Publicat: 28 01. 2016, 16:44

Deputatul independent Remus Cernea face un apel la cuplul prezidențial să nu mai poarte articole vestimentare din blănuri de animale.

Într-o scrisoare publicată pe voxpublica.realitatea.net, Cernea subliniază că solicitarea adresată președintelui Klaus Iohannis și soției sale nu are legătură cu politica, ci ”strict cu protecția animalelor și cu nivelul de etică publică necesar a fi demonstrat de către o personalitate politică importantă”.

Reacția lui Remus Cernea vine după ce la ceremoniile organizate la Iași cu ocazia împlinirii a 157 de ani de la Unirea Principatelor, Klaus Iohannis a purtat o căciulă care părea a fi făcută din blana unui animal.

”Domnule președinte, la ceremonia de celebrare a Zilei Unirii Principatelor, din 24 ianuarie a.c. ați purtat o căciulă care pare a fi făcută din blana unui animal. Dacă a fost un incident regretabil produs din neatenție și cu caracter izolat cred că se va putea trece relativ ușor peste acest moment, dacă el nu se va mai repeta. De aceea, apelul meu către dumneavoastră, domnule Klaus Iohannis, în calitate de Președinte al României și către dumneavoastră, doamnă Carmen Iohannis, în calitate de Primă Doamnă, este acela de a reprezenta un model pentru societatea noastră și sub acest aspect: refuzul de a mai afișa articole de vestimentație realizate din blănuri de animale! Gestul dumneavoastră va fi un semn de conștientizare a problemei semnalate și de atitudine civilizată într-un stat pe care îl sperăm a fi unul din ce în ce mai democratic și mai prosper, cu rădăcini tot mai puternice în valorile societății deschise”, a transmis Remus Cernea.

Pentru a-și argumenta solicitarea, deputatul precizează că un șef de stat trebuie să fie ”un  reper și un ghid moral pentru societate”, calitatea unui președinte ținând, în egală măsură, ”de abilitatea și flexibilitatea sa de a prelua mesaje bine fundamentate și articulate din partea cetățenilor și de a le îngloba în propriile atitudini și luări de poziție”.

De asemenea, Remus Cernea notează că ”astăzi, în spațiul occidental, cam nici un lider politic sau personalitate publică care poate fi asociată cu politica nu mai apare în public purtând articole vestimentare realizate din blănuri de animale. Dacă ar face-o, s-ar expune unor critici virulente și pe scară largă”.

”A purta blana unui animal chinuit și ucis pentru acest lucru reprezintă, în sine, un lucru condamnabil moral. Industria care produce astfel de articole vestimentare ar trebui descurajată și, într-o bună zi, închisă definitiv. Iar figurile publice și politicienii ar trebui să fie în avanposturile unui astfel de efort”
, mai notează Remus Cernea.