Remedii garantate pentru greața și mahmureala de după masa de Crăciun

Publicat: 26 12. 2013, 08:40

Apă şi alte lichide pe stomacul gol, o cafea amară pentru alungarea senzaţiei de greaţă, multe fructe şi legume bogate în vitamina C, pauză de alcool şi grăsimi, dar şi plimbări. Acestea sunt sfaturile nutriţioniştilor pentru a scăpa de mahmureală după festinul de Crăciun.

Ciorba de potroace, zeama de varză sau murăturile nu prea mai au efecte asupra mahmurelii.

Nutriţioniştii recomandă să înceapă cura de detoxifiere încă din seara de Crăciun.Vitamina C este marele aliat al organismului în lupta cu toxinele. Legumele cu frunze verzi, broccoli, citricele, usturoiul sunt alimentele care ajută la recuperarea după masa tradiţională.

Un meniu tipic în cura de detoxifiere cuprinde cereale integrale cu iaurt la micul-dejun, friptură slabă la grătar plus o salată, urmată de o felie de cozonac sau o prăjitură şi un fruct la prânz, un suc de portocale sau de grepfruit după-amiaza şi o salată de ton sau o salată bulgărească la cină.

„Este foarte important să mâncaţi în ziua următoare, pentru că alimentele contribuie la metabolizarea rapidă a alcoolului”, este sfatul medicului nutriţionist Eduard Adamescu.

Fructele şi legumele, cerealele integrale, nucile, seminţele, alunele neprăjite sau salatele asezonate cu ulei de măsline presat la rece trebuie să ia locul preparatelor din carne pentru patru-cinci zile.

Specialiștii spun că aspirina și  paracetamolul nu mai au mare efect. În schimb este foarte importantă hidratarea. În timpul petrecerii se recomandă două pahare de apă la unul de alcool. A doua zi după festin, este indicat un pahar de apă la temperatura camerei, pe stomacul gol, urmat de o cafea amară, mai puţin indicată însă pentru cei care au probleme cardiace.